Skip to main content

Κανώτας: Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε για την Τούμπα, δεν του χαρίστηκε

Ο παράγοντας του «Δικεφάλου» ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων από την ημέρα που χτίστηκε το ιστορικό γήπεδο των «ασπρόμαυρων».

Το κουβάρι των αναμνήσεων από την ημέρα που χτίστηκε η Τούμπα ξετύλιξε μιλώντας στον ρ/σ «Metropolis», ο Μιλτιάδης Κανώτας.

Συγκεκριμένα, ο παράγοντας του ΠΑΟΚ μίλησε για το πώς έζησε τη γέννηση του γηπέδου της ομάδας και θύμισε ότι ο σύλλογος πλήρωσε για να το αποκτήσει και δεν το πήρε τζάμπα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ. Κανώτας:

Για τα 60α γενέθλια της Τούμπας: «Είναι πολύ συγκινητική η σημερινή μέρα. Ήμουν κι εγώ παρών στα εγκαίνια της Τούμπας το 1959. Πήγαινα και παρακολουθούσα τις εργασίες και αυτός ήταν ο λόγος που στη συνέχεια θέλησα να γίνω μηχανικός. Τα 60 χρόνια της Τούμπας έκλεισαν με μια θριαμβευτική στιγμή που όλοι ζήσαμε, το περσινό νταμπλ. Το δεύτερο πραγματικό αλλά το πρώτο ουσιαστικό».

Για τον κόσμο του ΠΑΟΚ που βοήθησε στο χτίσιμο του γηπέδου με ιδρώτα και θυσίες: «Είναι πολλοί που συνέδραμαν ώστε να χτιστεί αυτό το γήπεδο. Εγω μπορώ να σας πω για τρία άτομα. Ο ένας ήταν ο τότε πρόεδρος, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο δεύτερος ήταν ο γενικός γραμματέας, ο Δημάδης, που αμφότεροι πρόσφεραν πολλλά για να γίνει το γήπεδο. Ο τρίτος ήταν ο Βασίλης Ζέρβας, ο μηχανικός και πατέρας του σημερινού δημαρχου της Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε την επίβλεψη του έργου και ήταν καθε μέρα παρών».

Για τη στιγμή των εγκαινίων στο ματς με την ΑΕΚ: «Πήγαμε πολλές ώρες νωρίτερα για να βούμε τη θέση μας παρά το ότι είχαμε εισιτήρια. Υπήρχε τότε πολύ μεγάλος συνωστισμός και εκείνες τις εποχές ήταν κάτι φοβερός. Όντας μικρός τότε, λαχταρούσα να δω το παιχνίδι στην Τούμπα και όταν έπεσε η μπάλα από το ελικόπτερο και ξεκίνησε το ματς, ανάσανα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Το κερδίσαμε έκεινο το ματς, η ΑΕΚ τότε ήταν αδελφό σωματείο γιατί και αυτοί ήταν από την Κωνσταντινούπολη. Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον Γιώργο Θεμελή που πρόσφερε τα πάντα.

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι το γήπεδο αυτό αγοράστηκε από τον ΠΑΟΚ. Μπορεί να το προσέφερε το ταμείο Εθνικής Αμυνας αλλά πληρώθηκε, δεν το πήρε τζάμπα ο ΠΑΟΚ. Αν θυμάμαι καλά, το κόστος για τη ΓΓΑ ήταν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Στην κατασκευή βοήθησε και η ΜΟΜΑ αλλά και ο απλός κόσμος. Κλείνοντας επειδή η προηγούμενη σεζόν έφερε το νταμπλ, πριν κλείσει η Τούμπα για να γίνει η νέα, ας πάρουμε ένα ακόμα νταμπλ».