Skip to main content

Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά στην οργάνωση της πάλης ενάντια στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τονίζει ότι το κόμμα «παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο»

«Το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά στη λαϊκή αντίδραση και στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στον πόλεμο που διεξάγεται στην Παλαιστίνη», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου, 4 Νοεμβρίου στον ρ/σ «Real FM».

Όπως επισήμανε, «δεν είναι μια "φωτοβολίδα" η γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ στην Γάζα, στην οποία συμμετέχουν και στηρίζουν Αμερικάνοι, ΝΑΤΟικοί και ευρωενωσιακοί», αλλά «αποτελεί μία ακόμα έκφραση των οξύτατων ανταγωνισμών στην περιοχή, ενώ υπάρχει και κίνδυνος γενίκευσης της περιφερειακής σύγκρουσης».

«Η σύγκρουση», είπε, «αφορά σε ζητήματα ανταγωνισμών για τις πηγές και την μεταφορά ενέργειας, στον εμπορικό πόλεμο για τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, με τεράστιες επιπτώσεις στο ζήτημα της ακρίβειας και συνολικά στην προσπάθεια αναδιάταξης των δυνάμεων».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «η Τουρκία θέλει να είναι κυρίαρχος παίχτης στην περιοχή, να εκφράζει συνολικά τα αραβικά συμφέροντα στην περιοχή και αυτό τη φέρνει σε ανταγωνισμο με το Ισραήλ ενώ ταυτόχρονα, από την άλλη μεριά, γίνονται και προσπάθειες συνεργασίας».

«Οι ανταγωνισμοί αυτοί», σημείωσε, «αφορούν και τις ελληνοτουρκικές υποθέσεις, καθώς η Τουρκία αυξάνει τις διεκδικήσεις της σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ «παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο».

Σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «το θέμα είναι σε ποιο πλαίσιο διεξάγεται, καθώς ετοιμάζονται οδυνηροί συμβιβασμοί σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη βάση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο».

«Την ίδια ώρα» σημείωσε «η ΕΕ διαπραγματεύεται με την τουρκική αστική τάξη γιατί υπάρχουν τεράστιες ευρωπαϊκές επενδύσεις και προσπαθεί να "ρυμουλκήσει" την Τουρκία».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «οι έλεγχοι και τα πρόστιμα δεν αποτρέπουν τις αιτίες της ακρίβειας».

«Ο εμπορικός και ο ενεργειακός πόλεμος δεν αντιμετωπίζονται με πρόστιμα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές της απελευθέρωσης τροφοδοτούν την ακρίβεια, όπως και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η έμμεση φορολογία, το επίπεδο μισθών και συντάξεων». Επισημανε ότι «και στις μέρες μας αποτυπώνεται ανάγλυφα ότι το κεφάλαιο δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα για το κέρδος του».

Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη την λογική ότι οι αυτοαπασχολούμενοι είναι φοροφυγάδες, την ώρα που μένουν στο απυρόβλητο οι "νόμιμοι" φοροφυγάδες, εφοπλιστές, τραπεζίτες και μεγάλοι όμιλοι».