Skip to main content

Καραβίας: Δώστε χώρο στις τράπεζες για τον χειρισμό των δανείων

Ο επικεφαλής της Eurobank προειδοποιεί για απερίσκεπτες δηλώσεις που μπορεί να υπονομεύσουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος.

Δώστε στις ελληνικές τράπεζες τον χώρο που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το θέμα των επισφαλών δανείων, είναι ο τίτλος άρθρου του Φ. Καραβία, διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, στους Financial Times.

Στο άρθρο του ο επικεφαλής της Eurobank προειδοποιεί για απερίσκεπτες δηλώσεις που μπορεί να υπονομεύσουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος, με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές από πλευράς ΔΝΤ, στην πιθανότητα ενός ακόμη AQR και μιας περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως αναφέρει, το να μιλά κανείς για ανακεφαλαιοποίηση δημοσίως, σημαίνει ότι αυξάνεται ο ηθικός κίνδυνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια ατζέντα και έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να τηρήσουν το σχέδιο που συμφωνήθηκε με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη μείωση των NPLs και τη μεγιστοποίηση της ανάκαμψης του δανεισμού.

Επισημαίνει δε ότι είναι "αντιπαραγωγική” αυτή η δημόσια διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για το τι να κάνουν με τις ελληνικές τράπεζες, και προσθέτει ότι η λυδία λίθος για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η ικανότητα των τραπεζών να διαχειριστούν τον όγκο των NPLs αποτελεσματικά και έγκαιρα. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.