Skip to main content

Καρτέλ μελετητικών εταιρειών με πλοκάμια και στην Κ. Μακεδονία ερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ισχυρές ενδείξεις περί νόθευσης διαγωνισμών για υπηρεσίες κτηματογράφησης

Δεκάδες µελετητικές εταιρείες φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση της ενδεχόμενης νόθευσης διαγωνισμών για υπηρεσίες κτηματογράφησης και υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη δημιουργία εθνικού κτηματολογίου, υπόθεση στην οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα. Πηγές, μάλιστα, με γνώση της υπόθεσης τη χαρακτηρίζουν άκρως ενδιαφέρουσα, φτάνοντας να τη θεωρούν έως και εφάμιλλη της πολύκροτης υπόθεσης των κατασκευαστικών εταιρειών, γνωστής περισσότερο ως «καρτέλ των εργολάβων».

Χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι προχώρησε κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 15 του νόμου 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως ισχύει, στην κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο εισηγητή τής εν λόγω έρευνας, κάτι που σημαίνει ότι σε έξι μήνες θα πρέπει να υπάρξει η σχετική εισήγηση επί της οποίας μετά θα αποφανθεί η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι πρώτοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) έγιναν στις 11 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων των παραπάνω κλάδων στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας, ενώ ακολούθησαν και άλλοι έλεγχοι το 2022. Επίσης, η Ε.Α. απέστειλε στις εταιρείες επιστολές παροχής στοιχείων, ενώ τον περασμένο μήνα, τον Ιούνιο του 2023, διενήργησε ανωμοτί καταθέσεις. Το τελευταίο αυτό στοιχείο της διαδικασίας φαίνεται ότι ήταν αρκετά καθοριστικό στο να οδηγηθεί η Ε.Α. στην απόφαση για την κατά προτεραιότητα εξέταση της υπόθεσης και στην ανάθεσή της σε εισηγητή. Οι έλεγχοι πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αφορούν τον εντοπισμό αντιανταγωνιστικών πρακτικών για πολύ μεγαλύτερη περίοδο από αυτή των ετών 2021-2023.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δεν «δείχνουν» περισσότερες της μιας πρακτικές νόθευσης διαγωνισμών ή συνδυασμό αυτών, όπως συνήθως συμβαίνει. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις συνηθέστερες πρακτικές νόθευσης των διαγωνισμών που συναντώνται στους διαγωνισμούς των δημοσίων προμηθειών, είτε πρόκειται για αγαθά είτε για έργα είτε για υπηρεσίες, είναι η χειραγώγηση των προσφορών, η κατανομή των αγορών, ο καθορισμός των τιμών και ο περιορισμός της παραγωγής.

Το θέμα των δημοσίων προμηθειών είναι κάτι που κατ’ επανάληψη έχει απασχολήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού – η μεγαλύτερη υπόθεση που έχει χειριστεί η Αρχή ήταν άλλωστε αυτή του «καρτέλ των εργολάβων» και αφορούσε εμβληματικά δημόσια έργα, μεταξύ αυτών το μετρό της Αθήνας. Πέρυσι η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα σε τέσσερις εταιρείες υπηρεσιών catering οι οποίες εφάρμοζαν ανάλογες πρακτικές (κατανομή αγορών κ.λπ.) νόθευσης διαγωνισμών για παροχή υπηρεσιών σίτισης σε δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, μάλιστα, αναμένονται αποφάσεις επί υποθέσεων με τις οποίες έχει ασχοληθεί η Ε.Α. και αφορούν κρατικές προμήθειες.

Αρμόδιες πηγές, πάντως, επισημαίνουν ότι ο έλεγχος νόθευσης των διαγωνισμών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ήταν πιο εύκολος εάν της επιτρεπόταν η πρόσβαση και η επεξεργασία των στοιχείων που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). Αν και είχε βρεθεί η σχετική χρηματοδότηση για κάτι τέτοιο, με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τελικά το σχετικό έργο ουδέποτε προχώρησε.

Πηγή: Καθημερινή