Skip to main content

Καρυστιανού από Ευρωκοινοβούλιο: Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου δεν λειτουργούν στην Ελλάδα (φωτο+video)

Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε το θέμα να πάει στην Επιτροπή Μεταφορών και της Δικαιοσύνης αλλά και να μείνει ανοιχτή η αναφορά για περαιτέρω διερεύνηση

«Ακόμα είμαστε στην αρχή, θα νικήσουμε», ήταν τα λόγια της Μαρίας Καρυστιανού τη στιγμή που βγήκε από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, μαζί με τον Παύλο Ασλανίδη, πατέρα του Δημήτρη, στις Βρυξέλλες, με το πλήθος που είχε μαζευτεί έξω να την καταχειροκροτά. Η Μαρία Καρυστιανού προσήλθε στην Ευρωβουλή με το ψήφισμα το οποίο υπέγραψαν 1.350.000 άνθρωποι και το οποίο ζητεί την άρση της βουλευτικής ασυλίας για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Όλοι μαζί θα φέρουμε ό,τι έχουμε χάσει από την Ελλάδα, το χρωστάμε στα παιδιά μας και το χρωστάμε και σε αυτούς που χάθηκαν αλλά θα γίνει, θα το πετύχουμε γιατί είμαστε πολλοί», σημείωσε. 

«Η Επιτροπή αποδέχθηκε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά μας και να δοθεί όποια βοήθεια μπορεί να δοθεί, ενώ ζητήσαμε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το θέμα μας και ζητήσαμε από τον ERA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων) να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα και την αλληλογραφία που έχει ανταλλάξει με το υπουργείο Μεταφορών αλλά και το μετέπειτα πόρισμά τους. Όλα αυτά έγιναν δεκτά και θεωρούμε ότι πήγε πολύ καλά η συνάντηση. Επίσης, και από την Κομισιόν μας είπαν πως θα δουν το θέμα της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και ότι θα φροντίσουν να μπουν τα πράγματα σε σωστή θέση», συμπλήρωσε. 

Image

 

Image

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, ευχαρίστησε «όλους τους συναδέρφους από τις προοδευτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τον κ. Κύρτσο από το Renew, που στήριξαν ό,τι έγινε σήμερα. Ήταν μία μεγάλη νίκη, 7/7 πολιτικές δυνάμεις είπαν ναι». «Αυτό που έχει αξία είναι πως όλα ξεκίνησαν με τη μάχη για το κράτος δικαίου του με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ήταν μέσα το έγκλημα των Τεμπών, η παρουσία του Συλλόγου στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και η σημερινή επιτροπή αναφορών».

Όπως εξήγησε «θα εξεταστεί η υπόθεση από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) για τη Σύμβαση 717. Έχουμε και τις δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέα. Δεν είμαστε μόνοι μας».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, είπε πως «συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα. Είναι ο μόνος δρόμος για δικαίωση: απόδοση ευθυνών, ποινικές και πολιτικές, για όλους, μαζικές κινητοποιήσεις». 

Έξω από το Ευρωκοινοβούλιο είχαν μαζευτεί δεκάδες Έλληνες των Βρυξελλών αλλά και άτομα που ήρθαν από την Ελλάδα, φωνάζοντας «το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή». Μάλιστα, πολλοί αγκάλιασαν την κ. Καρυστιανού, φωνάζοντας «κουράγιο» και «είμαστε δίπλα σας». 

Image

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023», η οποία έχασε την κόρη της στην πολύνεκρη τραγωδία.

Image

Η κ. Καρυστιανού, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, τόνισε ότι «απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα. Με λίγα λόγια, σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών».

Image

Αναφερόμενη στην σύμβαση 717, η κ. Καρυστιανού σημειώνει: «Δεν επιτρέπουμε να νομιμοποιείται η ατιμωρησία. Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717 παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη Δικαιοσύνη. Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο μετά τη μοιραία σύγκρουση δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης, για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρ’ όλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί».

Σημειώνεται πως η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε υπέρ του να αφήσει ανοιχτή την αναφορά.

Μαζί της στην Επιτροπή ήταν και ο Παύλος Ασλανίδης, ο πατέρας του Δημήτρη.

Η Μαρία Καρυστιανού εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών είχε καταθέσει αναφορά στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ η κατεπείγουσα διαδικασία στην επιτροπή κινήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα, Καθαρά Δευτέρα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 16:00, ώρα Ελλάδας και η αναφορά της κ. Καρυστιανού είναι η έβδομη κατά σειρά προς συζήτηση.

Δείτε όλη την ομιλία της κ. Καρυστιανού:

 

Image