Skip to main content

Κασσελάκης από Thessaloniki Summit: Τα μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου παραμένουν στη Βουλή και δουλεύουν για μας

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εσωκομματικά, την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά και η πρότασή του για τη Θεσσαλονίκη

Το μπαλάκι στην Έφη Αχτσιόγλου για την παραμονή της ίδιας και της ομάδας της στο κόμμα πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο Thessaloniki Summit που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος πρόκειται να κάνει κάποια κίνηση, ώστε να μην αποχωρήσουν από το κόμμα, όπως έχουν ήδη κάνει άλλα στελέχη, απάντησε ότι δεν έχει κάποια τέτοια απόφαση. «Παραμένουν στη Βουλή και δουλεύουν για μας. Είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη», είπε, προσθέτοντας πάντως πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ». Σε ό,τι αφορά την «Ομπρέλα» είπε πως δεν έχει φύγει η ομάδα, αλλά κάποια στελέχη της. Για όσους παρέμειναν ανέφερε πως «είναι ένας κόσμος που εγώ τον ενστερνίζομαι, έχει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε πως οι διαφορές που έχουν είναι μικρές και όχι επί πολιτικού, αλλά επί προσωπικού. Για τη δε κόντρα της Σίας Αναγνωστοπούλου με τον Παύλο Πολάκη επισήμανε πως και οι δύο έχουν δουλέψει πολλά χρόνια σε αυτόν τον χώρο και ότι «όλοι θα κριθούν από το έργο που θα παραγάγουν».

Για την ενδεχόμενη απώλεια στελεχών που ανήκουν στη γενιά των 40άρηδων, που θα φέρει το κόμμα μια ανάσα κοντά στο ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτική δύναμη, ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως «ο ελληνικός λαός επέλεξε και με διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση» και πρόσθεσε πως «αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι φρέσκιες νοοτροπίες». Σημείωσε δε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εκατοντάδες πολίτες με προσόντα που θέλουν να συνεισφέρουν ανιδιοτελώς, τονίζοντας πως είναι υποχρέωσή του να πείσει τους νέους να «μπλέξουν» με τα κοινά. Αντίστοιχα για τη νεολαία είπε πως είναι «πλατιά και ευθυγραμμισμένη με την αξιοκρατία που θα δούμε στο κόμμα. Είμαστε μαζί και στοχοπροσηλωμένοι».

Όσο για το τι νέο φέρνει ο ίδιος στην πολιτική σκηνή απάντησε: «Νομίζω το νέο, το οποίο φέρνω, είναι μια επιστροφή, αν μου επιτρέψεις να το πω έτσι, στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα. Στην Ελλάδα όπου ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες, τους νόμους, είχε ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση για τον γείτονά του».

Image

Σχετικά με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η κυβερνώσα Αριστερά κόντρα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε πως «οι ταμπέλες είναι ανούσιες» και πρόσθεσε πως «αριστερά σημαίνει ανεκτικότητα, συλλογικότητα, συμπερίληψη. Είμαστε για να λύσουμε θέματα κοινωνίας τα επόμενα 50 χρόνια». Όσο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως δεν τον βλέπει ως αντίπαλο, αλλά ως έναν στυγνό πολιτικό που εφαρμόζει επικίνδυνη πολιτική, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι λέει τα οριζόντια μέτρα δίκαια. «Έχω τη βούληση, έχω καθαρά χέρια, έχω τη διεθνή εμπειρία να φέρω μεγάλες τομές στην Ελλάδα. Είμαι πλήρως ανεξάρτητος και δεν πρόκειται ποτέ να προδώσω τον λαό», τόνισε.

Ο κ. Κασσελάκης κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα και την απώλεια μερισμάτων από την ανακεφαλαιοποίηση, κάνοντας λόγο για μέγα σκάνδαλο. Άφησε ανοιχτή την πιθανότητα δημιουργίας δημόσιας τράπεζας και τόνισε πως πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια και η ασυλία των βουλευτών και των διοικητών των τραπεζικών οργανισμών. Επίσης, στηλίτευσε τη διανομή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας πως δεν υπάρχει διάχυση στους μικρομεσαίους, αλλά επωφελούνται μόνο μεγάλες εταιρείες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πως ψηλά στην ατζέντα είναι και η πάταξη της διαφθοράς που αποτρέπει τις επενδύσεις και τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύννομο περιβάλλον και ταυτόχρονα ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν πάνω από το 40% του εισοδήματος του Έλληνα να πηγαίνει στη στέγη.

Για τα ελληνοτουρκικά και το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας τόνισε πως ο διάλογος με τη γείτονα είναι πάντα θετικός. Όμως, όπως είπε, υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και το μονομερές δικαίωμα των χωρικών υδάτων. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Γάζα τόνισε πως η χώρα μας πρέπει να συνεισφέρει στην αναζήτηση ειρήνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια και σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ειδική αναφορά έκανε στη Θεσσαλονίκη, για την οποία είπε πως έπρεπε να είναι πόλη που οι νέοι θα ήθελαν να μείνουν. «Πιστεύω ότι είναι το επόμενο βήμα της αποκέντρωσης στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να χτίσουμε στη Μακεδονία με βάση Θεσσαλονίκη ένα εύρωστο επιχειρηματικό σύμπλεγμα με κίνητρα για τους νέους να μείνουν ή να έρθουν».