Skip to main content

Κασσελάκης: Αρκετά, δεν πάμε σε εκλογές - Έπεσαν οι μάσκες

Έπειτα από ένα ανατρεπτικό πινγκ πονγκ τοποθετήσεων από Κασσελάκη, Γεροβασίλη και Φάμελλο, ο ΣΥΡΙΖΑ εν τέλει δεν οδηγείται σε εκλογές

Μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης και μετά από ένα πρωτοφανές και ανατρεπτικό πινγκ πονγκ τοποθετήσεων στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη, την Ολγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο, το κόμμα εν τέλει δεν οδηγείται σε εκλογές.

Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης, έπειτα από την ενδεικτική ψηφοφορία της πρότασης Παππά-Φάμελλου-Γ. Τσίπρα για αναβολή των εκλογών, ανέβηκε στο βήμα και απέσυρε επί της ουσίας την πρότασή του για εκλογές στις 10 Μαρτίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πάμε σε εκλογές, έπεσαν οι μάσκες».

Σημειώνεται ότι την άποψη περί αναβολής των εκλογών εξέφρασε χθες από το βήμα του Συνεδρίου ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα την ίδια «γραμμή» υιοθέτησε και ο Παύλος Πολάκης.

Μάλιστα, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε τα εξής: «Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Και δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό μας. Με συντροφικότητα, με συλλογικότητα. Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο. Είναι μια πρόταση που πάει μπροστά την Αριστερά και την κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη:

Προηγήθηκε η ομιλία του κ. Κασσελάκη, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε την πρόθεσή του το κόμμα να οδηγηθεί σε νέα εκλογή προέδρου, στις 10 Μαρτίου όχι σε έναν μήνα, αν και δεσμεύτηκε παράλληλα ότι θα σεβαστεί την απόφαση των συνέδρων.

«Δεν θα σας προδώσω ποτέ», επανέλαβε στην αρχή της ομιλίας του. «Τώρα είναι η ώρα για όλα ή για τίποτα» ξεκαθάρισε. «Από χτες σύνεδροι μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέων εκλογής προέδρου. Το εκτιμώ πολύ. Μια συντρόφισσα, δακρύζοντας, με πλησίασε, με αγκάλιασε και μου ζήτησε να μην πάμε σε νέες εκλογές προέδρου. Μου ζήτησε να προστατεύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά μου. Δίπλα σε τόσους από εσάς, βουλευτές και στελέχη μας, που επίσης πονούν τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με απόλυτη ανιδιοτέλεια δηλώνουν ότι έχουμε πρόεδρο και προχωράμε. Τους ευχαριστώ και σας ευχαριστώ μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου. Σας ευχαριστώ με συγκίνηση».

«Επιτρέψτε μου, όμως, να σας εξηγήσω γιατί αυτό δεν γίνεται». Στη συνέχεια ανέγνωσε την έκκληση του Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή στην εσωκομματική κάλπη. «Θα σεβαστώ ο,τι αποφασίσετε. Αλλά εγώ την αλήθεια μου εδώ μέσα θα την πω. Δεν με κρατάει κανείς, εσείς με κρατάτε». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χθεσινή δήλωση της κ. Γεροβασίλη. «Ο ιστορικός ηγέτης της παράταξής μας αν και από μακριά ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο. Η κ. Γεροβασίλη βάζει υποψηφιότητα. Πώς γίνεται να την ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και να υπάρχει και μια υποψηφιότητα και να μην πάμε σε εκλογές;», διερωτήθηκε.

«Την Πέμπτη μπήκα στο Συνέδριο ολόκληρος. Πληγωμένος από την καθημερινή αμφισβήτηση μηνών. Πώς μπορώ να βγω από το Συνέδριο την Κυριακή κομμένος κομματάκια; Την Πέμπτη μπήκα ως ο πρόεδρος που δεν του επιτρέπουν να ρωτάει τα μέλη χωρίς την άδεια του; Πώς μπορώ να κάνω ότι δεν συμβαίνει τίποτα, με συνυποψήφια την αντιπρόεδρο της Βουλής; Λέτε πάλι έκλογες; Εχετε δίκιο. Εσεις ψηφίσατε, όμως κάποιοι δεν άκουσαν. Αν χρειάζεται να φωνάξουμε δύο φορές για να μας ακούσουν εκείνοι οι λίγοι, τότε θα φωνάξουμε δύο φορές. Διότι η δεύτερη φορά είναι αλλιώς. Αν κάποιος την πρώτη φορά βγήκε επειδή τον φύτεψαν, τη δεύτερη φορά βγαίνεις μόνο αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία».

Απάντησε στις ενστάσεις Γεροβασίλη περί καταστατικού λέγοντας ότι το συνέδριο, ως ανώτατο όργανο μπορεί να αποφασίσει. «Προφανώς κάποιοι έχουν σχέδιο να πάμε σε ευρωεκλογές με εκείνους να βγαίνουν στα κανάλια να κονταίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε ποιοι χειροκροτάνε. Δείτε και σηκωθείτε όρθιοι. Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας, δικό σας είναι. Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία για να πάμε σε ένα νέο ρινγκ. Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς μπροστά σε αυτούς τους λίγους που κάθονται στις πρώτες σειρές; Τι κάνουμε απέναντι σε αυτούς τους λίγους που κάνουν τους ταγούς και τους καθοδηγητές; Ποτέ δεν σας ρώτησαν για τίποτα. Τι κάνουμε απέναντι σε αυτούς τους λίγους που πέρασαν από διαδρόμους, γεύματα και μυστικούς δείπνους. Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί, μπροστά σε εκείνους που παίζουν “σκάκι” στις πλάτες μας;» διερωτήθηκε με το κοινό να φωνάζει «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη».

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κάντε την καρδιά σας πέτρα, κάντε ένα κουράγιο. Πάμε σε εκλογές 10 Μαρτίου για ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μαχαιρώματα και ασφυκτικές προθεσμίες. Οσον αφορά εμένα, ήμουν πάντα καθαρός απέναντί σας: Εκλογές 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές. Πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι. Προσπάθησα από την πρώτη μέρα με όλους και με όλες. Μπορώ να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Δεν μπορώ να αγνοήσω την έκκληση του ιστορικού ηγέτη του κόμματος».

Ζήτησε ορίζοντα εθνικών εκλογών και τόνισε ότι «σε περίπτωση που εκλεγεί η Ολγα Γεροβασίλη θα ζητήσω τον ίδιο ορίζοντα για εκείνη επί 10 φορές». Ο πρόεδρος πρέπει να έχει την ξεκάθαρη εντολή ριζικής ανανέωσης για να πετύχει τον συλλογικό μας στόχο. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας έλεγε το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα. Χίλιες φορές ναι. Αλλά με τα χέρια λυμένα και όχι δεμένα. Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία, ανάσα δημοκρατίας τώρα, λύτρωση τώρα, αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει, απέναντι σε ό,τι σου τρώει την ψυχή (σ.σ. στίχοι από το τραγούδι «Γιορτή» του συγκροτήματος «Τρύπες»). Να είστε καλά. Σας αγαπώ πολύ. Δεν θα σας προδώσω ποτέ. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας. Ολοι μαζί, ενωμένοι, καθαρές λύσεις», είπε στο τέλος της ομιλίας του.

Σημειώνεται ότι μεγάλη μερίδα των συνέδρων που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη είχε ταχθεί από το βήμα του Συνεδρίου κατά της διεξαγωγής νέας εκλογής προέδρου, θεωρώντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει νωπή εντολή για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον έως τις Ευρωεκλογές.

Άναψαν τα αίματα με διαδοχικές τοποθετήσεις Γεροβασίλη-Κασσελάκη - Γιούχα από τους σύνεδρους

Μετά την ομιλία Κασσελάκη, και εν μέσω έντασης, στο βήμα ανέβηκε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία απευθυνόμενη στον πρόεδρο του κόμματος είπε: «Αν θες εκλογές σε δέκα μέρες κάντες μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις». Αμέσως ακούστηκαν γιουχαΐσματα από τις εξέδρες, με την ίδια να απαντά: «Αν θέλετε να είναι αυτός ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει».

«Δεν είμαι εγώ αυτή που έβαλα την πρόταση για εκλογές» σημείωσε η κ. Γεροβασίλη με τον Στέφανο Κασσελάκη να τονίζει «αν αποσύρεις την υποψηφιότητα σου τότε αποσύρω το σενάριο των εκλογών».
 
Μετά τις παρεμβάσεις των δύο στελεχών, ακολούθησε μεγάλη ένταση μεταξύ συνέδρων.

«Αν θέλετε αυτός να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει»

«Αν θέλετε αυτός να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει», είπε η Όλγα Γεροβασίλη απευθυνόμενη στον κόσμο που αντιδρούσε όταν ανέβηκε στο βήμα μετά την ομιλία του προέδρου.

Απευθυνόμενη μάλιστα στον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε: «Αγαπητέ Στέφανε, στην αρχική σου ομιλία είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς, εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το Καταστατικό του κόμματος. Περιμένω».

«Στην Αριστερά -δεν ξέρω αν εννοούμε το ίδιο- λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Οποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που έσυ πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, κάντες μόνος σου να δεις τι θα πάρεις», πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.

«Δεν είστε σκάκι», απάντησε αμέσως ο Στέφανος Κασσελάκης. Τονίζεται ότι κατά την ομιλία του νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόθεσή του το κόμμα να οδηγηθεί σε νέα εκλογή προέδρου, αν και δεσμεύτηκε παράλληλα ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Συνεδρίου.

Δείτε ζωντανά την τελευταία ημέρα διεργασιών του Συνεδρίου:

Χθες, την άποψη περί αναβολής των εκλογών εξέφρασε από το βήμα του Συνεδρίου ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα την ίδια «γραμμή» υιοθέτησε και ο Παύλος Πολάκης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα το πρωί, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το Συνέδριο.

Την ίδια στιγμή, η Ολγα Γεροβασίλη έχει ξεκαθαρίσει από χτες μιλώντας σε δημοσιογράφους πως αν το Συνέδριο αποφασίσει προεδρικές εκλογές τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι καταστατικές προβλέψεις, δηλαδή να υπάρξει τουλάχιστον ένας μήνας «προεκλογικής περιόδου» και ταυτόχρονα να ακολουθηθούν όσα ακολουθήθηκαν τόσο στη διαδικασία με την οποία εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας την άνοιξη του 2022 όσο και σε εκείνη του Σεπτέμβρη του 2023 όταν εξελέγη ο κ. Κασσελάκης – δηλαδή με κάλπη, όχι υβριδικά. 

Μάλιστα, ο Σωκράτης Φάμελλος πρότεινε να ψηφιστεί πριν από τίποτε άλλο το εξής: «Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Και δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό μας. Με συντροφικότητα, με συλλογικότητα. Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο. Είναι μια πρόταση που πάει μπροστά την Αριστερά και την κοινωνία».