Skip to main content

Κασσελάκης: Διαφωνώ με τον Τσίπρα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Η σχέση με τον Πολάκη και η «έμπνευση» από τον Άρη Βελουχιώτη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε γιατί το 2009 ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου, αποκαλύπτει το κόστος της προεκλογικής του καμπάνιας, αλλά και τον «χάρτη» που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στους «Πρωταγωνιστές» και στον Σταύρο Θεοδωράκη ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, στη διάρκεια της οποίας μίλησε μεταξύ άλλων για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, για το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη θέση του αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, για τον Παύλο Πολάκη, αλλά και για τον Άρη Βελουχιώτη.

«Ο “χάρτης” που μου έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας»

«Για όσους νομίζουν ότι έχουν βρει ένα “Αμερικανάκι” σε εμένα, σύντομα θα καταλάβουν ότι έχουν βρει έναν “Κρητίκαρο”», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν το 2009 ψήφισε ΠΑΣΟΚ «επειδή είχε δει στον Γιώργο Παπανδρέου ένα “Αμερικανάκι”», εξηγώντας ότι τότε ήταν μια «τελείως διαφορετική εποχή» και ότι πολλά στοιχεία από τον «προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό λόγο» του τότε αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τον εξέφραζαν.

Όσον αφορά την κριτική που έχει δεχτεί από συντρόφους του εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης επικαλέστηκε μια συμβουλή που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Από κάθε έναν να παίρνεις κάτι θετικό». Ενώ για τη συνάντηση με τον τέως πρωθυπουργό, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι «ο πρόεδρος με βοήθησε να μπορώ να ξέρω από πού να αρχίσω. Μου έδωσε τον “χάρτη” του αρχηγού και αυτό με βοήθησε και μπόρεσα να τον εκτελέσω».

«Διαφωνώ με τον Τσίπρα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Ερωτηθείς για το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων, δήλωσε ότι διαφωνεί με την άποψη που είχε εκφράσει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια εκπομπή: «Αυτές οι δωρεές (σ.σ. ιδιωτικές) να πάνε στα δημόσια πανεπιστήμια και όχι σε μη κρατικά πανεπιστήμια», εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι είναι υπέρ των συνεργασιών με ξένα πανεπιστήμια. «Φοβάμαι πολύ το σενάριο να έχουμε παιδεία δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Η παιδεία, το ρεύμα και νερό είναι δημόσια αγαθά. Να κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ. Τα δημόσια αγαθά όταν διοικούνται με όρους κερδοσκοπικούς μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην κοινωνία», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχέση με τον Παύλο Πολάκη

Για το θέμα του φράχτη του Έβρου δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει άποψη (σ.σ. ότι είναι υπέρ), σχολίασε, όμως, ότι τον ενόχλησε «η εργαλειοποίηση του φράχτη από τον πρωθυπουργό έναν μήνα μετά τα Τέμπη». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι εκείνη η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και η στιγμή που πείστηκε να αποδεχτεί τη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποιος σε σύστησε στον Αλέξη Τσίπρα;» ήταν η αμέσως επόμενη ερώτηση που τέθηκε, με τον κ. Κασσελάκη να απαντά: «Ο τομέας Διαφάνειας, ο Μανόλης Καπνισάκης και ο Παύλος Πολάκης». Ειδικότερα για τον κ. Πολάκη: «Αυτό που με συνδέει με τον Παύλο είναι ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Έχουμε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Έχω άλλο στυλ από τον Παύλο, αλλά ο Παύλος είναι δυναμικός, προσπαθεί πραγματικά για τον κόσμο που δεν έχει φωνή. Μακάρι να πάλευαν και άλλοι βουλευτές απέναντι σε ένα πελατειακό συγκεντρωτικό σύστημα».

«Με εκφράζει ο Βελουχιώτης»

Για το κείμενο το οποίο είχε γράψει υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 2015, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι «είχε εκφραστεί θετικά για τον κ. Μητσοτάκη σε σχέση με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η κυβέρνηση του, όμως, έχει υπάρξει πολιτικά επικίνδυνη για τη χώρα κατά τη γνώμη μου». Ενώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη επιβεβαίωσε τη θέση του ότι τον θεωρούσε επικίνδυνο στο υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαι ευρωπαϊστής και θα ήθελα η Ελλάδα να είναι σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα σε όλους τους θεσμούς της και ειδικά στη Δικαιοσύνη, τον μεγάλο ασθενή της χώρας», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ενώ για την ιστορική προσωπικότητα του Άρη Βελουχιώτη δήλωσε πως τον εκφράζει και ότι «πρέπει να μας εμπνέουν αυτές οι φυσιογνωμίες και πρέπει να μπορούμε να κοιτάμε μετά από αυτή την έμπνευση νηφάλια τα προβλήματα του τόπου».

Σε ερώτηση αναφορικά με το οικονομικό κόστος της καμπάνιας του, απάντησε ότι «πρέπει να στοίχισε 50.000 μάξιμουμ», αναφέροντας ότι «στη Μακρόνησο που πήγα, ο ναύαρχος (σ.σ. ο Ευάγγελος Αποστολάκης) μας πήγε», ενώ έκανε λόγο και σε μια πολύ «μικρή ομάδα» εθελοντών του που δούλεψαν αφιλοκερδώς.