Skip to main content

Κασσελάκης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Προσφεύγω σε εκλογές για πρόεδρο - Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε

Σήκωσε το γάντι ο Στέφανος Κασσελάκης από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα - «Προσφεύγω στις ρίζες μου, στα μέλη και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και πάμε σε τετραπλές εκλογές»

«Πάμε σε τετραπλές εκλογές. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που του έριξε στο παρά ένα του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας και έκλεισε μετά από μιάμιση ώρα την εισηγητική του ομιλία στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας: «Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Θα πάμε σε τετραπλές εκλογές. Για οργανώσεις μελών, νομαρχιακές, κεντρική επιτροπή και πρόεδρο. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Διαβάστε σχετικά: Παρέμβαση-βόμβα από Τσίπρα: Ο Κασσελάκης να προσφύγει στη βάση για νέες εκλογές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση. Η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Και η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται. Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μονη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους και με αποφασιστικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε χρόνο να ξεπεράσουμε τη συλλογική θλίψη της συντριβής του 2023. Χρόνο να αναστήσουμε ένα παρηκμασμένο, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κόμμα. Χρόνο να συνθέσουμε προτάσεις κοστολογημένες -όχι τσιτάτα στον αέρα- για να πούμε στους πολίτες: Αυτοί είμαστε, αυτά πιστεύουμε, τόσο κοστίζουν, δώστε μας τη δύναμη να τα πετύχουμε» και πρόσθεσε: «Εγώ Πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ - και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές. Θα συνεχίσω να βλέπω βιογραφικά, να φέρνω δίπλα μου τους καλύτερους της κοινωνίας, να βρίσκομαι από τη μία γωνιά της χώρας στην άλλη. Θα συνεχίσω να δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνεχίσω να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια έχοντας τη γλυκιά κούραση ότι και σήμερα υπερέβαλα εαυτόν, ότι μια μέρα ακόμα βρέθηκα παντού, στην πρώτη γραμμή, ότι και σήμερα αγωνίστηκα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Τα αλλάζω όλα», είπε στους συγκεντρωμένους που τον επευφημούσαν και τον χειροκροτούσαν για να προσθέσει «σας θέλω μαζί μου».

«Πέντε μήνες προσπαθούν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου, όπως έκαναν και στον Αλέξη Τσίπρα τόσα χρόνια, όπως κάνουν και στο κόμμα μας τόσα χρόνια. Φτάνει. Προοδευτική αντεπίθεση τώρα», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

«Δεν παραγνωρίζω, ούτε υποτιμώ τον ρόλο και την προσφορά κανενός. Τιμώ την ιστορία του χώρου που εντάχθηκα. Για να πετύχουμε, όμως, τους μεγάλους κοινούς μας στόχους, πρέπει να τολμήσουμε βαθιές αλλαγές με γενναιότητα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη διεύρυνση», ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στον πρώην πρόεδρο του κόμματος.

«Μακάρι να ήταν εδώ ο Τσίπρας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%. Και θα ήταν τώρα εδώ, στη θέση από την οποία σας μιλώ. Και μακάρι να ήταν. Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα; Ποιος θα ψηφίσει Έναν χωρίς το όλον; Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι.

Σε ποιο πλοίο, φίλες και φίλοι; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει; Τους δικαιολογώ, ως ένα βαθμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους. Ότι θα έχουν έναν Πρόεδρο - αχυράνθρωπο. Ότι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου. Ότι θα ζητάει ο εκλεγμένος Πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος. Ότι ο πρόεδρος που είπε στα μέλη «θα σας δώσω φωνή» και «δε θα σας προδώσω ποτέ» θα αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε. Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ’ εμένα δε θα το βρείτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο».

«Οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί», είπε στη συνέχεια για να προσθέσει σε υψηλούς τόνους: «Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τρίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς. Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε «ουρανοκατέβατο», όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε κι εμένα. Κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις Ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες. Καταλάβατε λάθος. Στην Ελλάδα έχουμε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «η μάχη χάθηκε και οδήγησε στη διάσπαση», για να συμπληρώσει πως «κάποιοι δεν σεβάστηκαν τον Αλέξη Τσίπα» και να συνεχίσει: «ο δρόμος έχει ανοιχθεί και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται να ναρκοθετήσει τον δρόμο της αλλαγής».

Μιλώντας για την εκλογή του στη θέση του προέδρου ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: «Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να κάνω "επιθετική εξαγορά" του κόμματος, ούτε αισθάνομαι CEO σε επιχείρηση, όπως με κατηγόρησαν. Μπήκα συνειδητά στην πολιτική και στον ΣΥΡΙΖΑ τη δύσκολη ώρα της ήττας, για να αγωνιστώ για την ολική επαναφορά και τη νίκη των προοδευτικών ιδεών και της προοδευτικής πολιτικής στην πατρίδα μας. Και σήμερα είμαι εδώ και σας μιλάω από αυτή τη θέση της ύψιστης ευθύνης, γιατί το αποφασίσατε εσείς. Ο πληγωμένος, αλλά περήφανος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τη μαζικότατη συμμετοχή σας στην πρωτόγνωρη εκλογική μας διαδικασία».

«Πρέπει να ξανασυστηθούμε ως κόμμα», είπε ο κ. Κασσελάκης και εξήγησε: «Οχι μεταξύ μας, στην κοινωνία. Και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου μέσω της αξιοπιστίας μας. Για το κοινό. Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει ένα προαπαιτούμενο: Ομοψυχία. Θέλετε να συνεχίσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Δεν υπάρχει ομοψυχία, φίλες και φίλοι. Απέναντι στη δική σας ανιδιοτέλεια, που αφήνετε τις δουλειές σας, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας για να είστε από σήμερα ως και την Κυριακή εδώ, υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια ΕΓΩ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το ΕΜΕΙΣ. Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν Πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες».

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τραγωδία των Τεμπών την οποία χαρακτήρισε ως έγκλημα, ενώ είπε πως είναι «απαράδεκτο το άρον άρον κλείσιμο της Επιτροπής για τα Τέμπη».

«Σε λίγες ημέρες, στις 28 Φεβρουαρίου, είναι η επέτειος του εγκλήματος των Τεμπών. Δεν ξεχνάμε τις 57 ζωές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν. Δεν ξεχνάμε τις οικογένειες τους που απαιτούν δικαιοσύνη. Δεν ξεχνάμε τους τραυματίες. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της για το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τους συνέδρους «να είμαστε μια παρεμβατική σύγχρονη Αριστερά», ενώ καταχειροκροτήθηκε όταν ανέφερε πως «χαιρετίζουμε τους αγώνες των αγροτών χωρίς αστερίσκους».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος και σημείωσε: «Η κυβέρνηση απαξιώνει τα δημόσια πανεπιστήμια με υποχρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού. Παραβιάζει το αυτοδιοίκητό τους. Οδηγεί τα περιφερειακά πανεπιστήμια σε μαρασμό και κλείσιμο. Παραβιάζει το Σύνταγμα και το άρθρο 16 για να προωθήσει με αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την επιβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και θα δώσουμε τη μάχη μας στη Βουλή και στην κοινωνία. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για τη δημόσια παιδεία και την τήρηση του Συντάγματος».

Ο κ. Κασσελάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως οι πολιτικές του πολλαπλασιάζει τις ανισότητες.
«Οι πολλαπλές διεθνείς κρίσεις μεγεθύνονται και οξύνονται στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα αποτελέσματα 4,5 χρόνων διακυβέρνησης της ΝΔ είναι η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών, η  υπονόμευση του κράτους δικαίου. Τα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν το «success story» και την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει η ΝΔ και τα Μέσα που τη στηρίζουν. Όλη η Ελλάδα το ξέρει. Η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες και αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, οι χαμηλοί μισθοί, η χαμηλή αγοραστική δύναμη, η στεγαστική κρίση, το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος και η αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους. Η στρατηγική της ΝΔ πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και υποβαθμίζει το περιβάλλον. Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και των νέων ανθρώπων. Υπηρετεί ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική τόνισε ότι «7,5 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη για τις Τράπεζες για το 2022 και το 2023. Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Αυτό σημαίνει απώλεια άνω των 40 δισ. ευρώ για το Δημόσιο. Και στις τράπεζες η ίδια λογική, όπως με τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ. Εν μια νυκτί χάθηκε ο δημόσιος έλεγχος των πιο κρίσιμων επιχειρήσεων. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ. Τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων στην ηλεκτρική ενέργεια και στα διυλιστήρια ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών. Η ΝΔ τροφοδοτεί τον πληθωρισμό απληστίας. Η ακρίβεια στην Ελλάδα εξελίσσεται σε μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος, από τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη προς τους λίγους μεγάλους. Οι όποιες ελάχιστες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις δεν καλύπτουν καν τις απώλειες αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει εσκεμμένα το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος.

«Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά το κοινωνικό κράτος. Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη βλέπουν ότι η κυβέρνησή του απαξιώνει το Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Μόνο η ανάθεση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου στον Αδωνη Γεωργιάδη, τον άνθρωπο που το 2013 υπερηφανευόταν ότι έκλεισε 7 νοσοκομεία και απέλυσε 2.500 ιατρούς και νοσηλευτές, αρκεί να μας δείξει τις σημερινές κυβερνητικές επιδιώξεις ! Εξίσου αποδεδειγμένο είναι ότι η κυβέρνηση απαξιώνει εσκεμμένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας μας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων», ανέφερε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κρισιμότητα των Ευρωεκλογών, λέγοντας: «Η αύξηση της επιρροής της ακροδεξιάς θα έχει τραγικές συνέπειες σε κρισιμότατες πολιτικές της Ένωσης, όπως η κλιματική και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. Για όλους αυτούς τους λόγους, η κρισιμότητα των Ευρωεκλογών είναι μεγάλη για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν εθνική κυβέρνηση. Καθορίζουν όμως την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για τα επόμενα 5 χρόνια, με άμεση επίδραση στις ζωές και την καθημερινότητά μας.  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα με ολοκληρωμένη, εναλλακτική ευρωπαϊκή στρατηγική. Το απέδειξε με τους αγώνες του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρωταγωνιστική δύναμη της Αριστεράς και ταυτόχρονα ως γέφυρα με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών ζητώντας τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας στις προτάσεις μας για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης».

Τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής πορείας της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, υπέρ του καθεστώτος ένταξης για τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Γεωργία, ενώ κάλεσε την Αλβανία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειότητας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα πρότεινε «μια Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία. Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία. Με γεωπολιτική, αμυντική, ενεργειακή χειραφέτηση από τρίτες δυνάμεις. Με άμεσες διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Ευρώπη που θέλουμε θα συνεισφέρει στην ειρήνη, τη σταθεροποίηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, αντί να παίρνει μέρος σε πολεμικές συρράξεις. Ευρώπη που δεν θα αδιαφορεί μπροστά στον κίνδυνο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από τον κ. Ερντογάν, αλλά θα επιβάλει εκείνη τους όρους του ευρωτουρκικού διαλόγου».