Skip to main content

Καστοριά: Τα βίντεο της εκβίασης οδήγησαν στην εξάρθρωση κυκλώματος διακινητών μεταναστών

Με καλάσνικοφ στον κρόταφο των προσφύγων απαιτούσαν περισσότερα χρήματα - Συνελήφθησαν άλλοι έξι από τους αστυνομικούς της Καστοριάς - Δείτε το βίντεο

Ένα σήμα των αλβανικών αστυνομικών αρχών οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος διακινητών μεταναστών στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Βίντεο που βρέθηκε στην κατοχή προσφύγων από τη Συρία απεικόνιζε διακινητές να απειλούν με Καλάσνικοφ και μαχαίρια ομάδες αντρών, με σκοπό να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από συγγενείς τους. Αστυνομικοί της Καστοριάς μετά την πρώτη επιχείρηση συλλήψεων του περασμένου Σεπτεμβρίου, προχώρησαν το Σάββατο στη σύλληψη ακόμη έξι εμπλεκομένων, τεσσάρων Ιρακινών, ενός Σύρου και ενός Παλαιστίνιου.

Η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν τον Σεπτέμβριο αστυνομικοί στην Αλβανία ακινητοποίησαν ένα γκρουπ προσφύγων από τη Συρία. Είχαν περάσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα αφού είχαν πληρώσει αδρά τους διακινητές, με στόχο να φτάσουν σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο βίντεο που αποκάλυπταν τη φρίκη. Άγνωστοι διακινητές έχοντας στην κατοχή τους όπλα απειλούσαν τους πρόσφυγες ότι θα τους σκοτώσουν και απαιτούσαν από συγγενείς τους χρήματα. Όπως προέκυψε από την έρευνα που ακολούθησε από τις ελληνικές αρχές, τα βίντεο γυρίστηκαν στην ελληνική πλευράς των συνόρων,  στέλνονταν στις οικογένειες των προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους και έτσι εκβίαζαν για την καταβολή μεγαλύτερων ποσών. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση Σύρου πρόσφυγα οι συγγενείς του οποίου είχαν καταβάλει ποσό 3.000 ευρώ για να μεταβεί με τη βοήθεια διακινητών από την Αθήνα στη Γερμανία. Όταν όμως έφτασε στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή Ιεροπηγής Καστοριάς, διακινητές τον απειλούσαν με Καλάσνικοφ και έστειλαν το βίντεο στην οικογένειά του ζητώντας επιπλέον 1.500 ευρώ.

Ύστερα από τις πληροφορίες της αλβανικής αστυνομία στα τέλη Σεπτεμβρίου αστυνομικοί της Καστοριάς σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν συνέλαβαν επτά άτομα, έξι Ιρακινούς και έναν Σύρο, ενώ εντόπισαν και έντεκα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τη Συρία, τους οποίους οι επτά κατηγορούνται ότι εκβίαζαν, απαιτώντας επιπλέον χρήματα για να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Αλβανία. Οι επτά οδηγήθηκαν στις δικαστικές αρχές και είναι ήδη στη φυλακή, όμως η έρευνα συνεχίστηκε. Σε έφοδο που έγινε στην ίδια περιοχή το Σάββατο οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν άλλους έξι, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή Καστοριάς. Στο ίδιο κύκλωμα κατηγορούνται ότι εμπλέκονται ακόμη επτά άτομα, τέσσερις Ιρακινοί, ένας Σύρος, ένας Ιρανός και ένας Αλβανός που αναζητούνται.

«Στα σύνορα υπάρχουν συνεχείς απαγωγές και εκβιασμοί, είναι γνωστό και το έχουν καταγγείλει οι πρόσφυγες στην αστυνομία», επιβεβαίωσε στη Voria.gr ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης συνήγορος κατηγορουμένων στην πρώτη επιχείρηση. «Οι συλληφθέντες όμως ήταν θύματα, είχε καταγγελθεί από τότε στην αστυνομία, όμως έγινε κινητοποίηση μετά την ειδοποίηση της αλβανικής αστυνομίας», πρόσθεσε.

Κατόπτευση με drone

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε και βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή Καστοριάς το κύκλωμα είχε στηθεί στην περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων για να συντονίζει τις προωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στη γειτονική χώρα. Μάλιστα όπως σημειώνεται στη δικογραφία είχαν στην κατοχή τους drone με το οποίο επόπτευαν τις κινήσεις της αλβανικής αστυνομίας για να στείλουν τις ομάδες των μεταναστών σε περάσματα των συνόρων που δεν εποπτεύονται από τις αλβανικές αρχές.

Το μοντέλο δράσης των διακινητών ήταν κλασικό. Εντόπιζαν πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή και στον Έβρο. Τους έπειθαν ότι είχαν τον τρόπο να τους οδηγήσουν σε ευρωπαϊκές χώρες και έτσι οι διακινούμενοι πλήρωναν μέχρι και 3.000 ευρώ από τη χώρα τους μέχρι την Ελλάδα, με την υπόσχεση ότι θα έφταναν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Ήρθα στην Ελλάδα πριν δύο μήνες με βάρκα από την Τουρκία στη Ρόδο. Με την καθοδήγηση διακινητών πήγα αρχικά με λεωφορείο και μετά πεζός στο σημείο όπου με βρήκατε», περιγράφει στην κατάθεσή του 41χρονος Σύρος. Πρόκειται για περιοχές έξω από την Ιεροπηγή Καστοριάς που βρίσκονται λίγα μέτρα από τα σύνορα. «Εκεί με απειλούσαν και με εκβίαζαν με όπλο ότι πρέπει να τους δώσουμε και άλλα χρήματα, αλλιώς θα μας σκότωναν. Εγώ είχα ήδη δώσει 3.000 ευρώ για να με πάνε από την Αθήνα στη Γερμανία, τα λεφτά τα έδωσε η οικογένειά μου σε διακινητή στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα μου ζητούσαν να βάλω ακόμη 1.500 ευρώ», ανέφερε.

Αυτό ήταν το δεύτερο μέρος του σχεδίου για να θησαυρίζουν. Κατηγορούνται ότι κρατούσαν ομήρους τους πρόσφυγες σε παραπήγματα ή σε παλιά φυλάκια του στρατού στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκεί μαγνητοσκοπούσαν με τα κινητά τους βίντεο που έδειχναν να απειλούν τους διακινούμενους και απαιτούσαν περισσότερα χρήματα από συγγενείς τους. Όταν εισέπρατταν τα χρήματα τους άφηναν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αλβανία.

Η έρευνα των ελληνικών διωκτικών αρχών συνεχίζεται για τον εντοπισμό και των άλλων επτά εμπλεκομένων.