Skip to main content

Την άνοιξη τα αποτελέσματα για τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Οι τακτικές δειγματοληψίες ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο και γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, σε κυλιόμενες ημέρες και ώρες, από τρία σταθερά σημεία

Ασφαλή συμπεράσματα για την πηγή ή τις πηγές που προκαλούν τη δυσοσμία σε περιοχές του δήμου Κορδελιού Ευόσμου δεν θα μπορούν να εξαχθούν πριν από τον άνοιξη του 2019.

Αυτό αναφέρει στη Voria.gr η καθηγήτρια Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνη Σαμαρά, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ το οποίο διενεργεί τις σχετικές μετρήσεις.

Όπως εξηγεί η κ. Σαμαρά «για να είμαστε σίγουροι για τα συμπεράσματά μας θα πρέπει να έχουμε έναν σημαντικό και αντιπροσωπευτικό όγκο μετρήσεων ο οποίος να αφορά όλες τις χρονικές περιόδους του έτους». Δεδομένου ότι οι πρώτες μετρήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, η καθηγήτρια του ΑΠΘ εκτιμά ότι θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι μετρήσεις ως τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ώστε να είναι σε θέση το Εργαστήριο να ταυτοποιήσει τις ενώσεις και κατά συνέπεια και τις πιθανές πηγές οι οποίες προκαλούν τη δυσοσμία.

«Όλο αυτό το διάστημα, από τον περασμένο Απρίλιο, κάνουμε συστηματικές αλλά και έκτακτες δειγματοληψίες από τρία συγκεκριμένα σημεία, συγκεντρώνουμε όλα αυτά τα στοιχεία, τα αναλύουμε, τα συσχετίζουμε και συνεχίζουμε…». Όπως εξηγεί η ίδια, «τα ευρήματα των μετρήσεων θα πρέπει να αφορούν όλες τις εποχές του έτους, γι’ αυτό και μετά τις θερινές μετρήσεις θέλουμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία για την φθινοπωρινή και κυρίως για τη χειμερινή περίοδο».

Σύμφωνα με την κ. Σαμαρά «από τις έως τώρα μετρήσεις έχουν ανιχνευτεί ενώσεις οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλουν στη δυσοσμία, όμως το δείγμα δεν είναι επαρκές, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια και ολοκληρωμένα για την ακριβή ταυτότητα αυτών των ενώσεων, γι’ αυτό και απαιτείται συνέχιση των μετρήσεων». Η καθηγήτρια του ΑΠΘ σημειώνει επίσης ότι στη διάρκεια αυτών των περίπου έξι μηνών που γίνονται δειγματοληψίες υπήρχαν και μέρες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από αυτές τις «ύποπτες» ενώσεις. Προσθέτει, επίσης, ότι το Εργαστήριο προβαίνει και σε έκτακτες δειγματοληψίες κάθε φορά που δέχεται καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής.

Οι δειγματοληψίες

Οι τακτικές δειγματοληψίες ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο. Γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, σε κυλιόμενες ημέρες και ώρες, από τρία σταθερά σημεία στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, ενώ διενεργούνται και έκτακτες όταν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες. 

Υπενθυμίζεται ότι για τη διερεύνηση της δυσοσμίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Η διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος είναι 18 μήνες και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 80.000 ευρώ. Τον αναγκαίο ειδικό τεχνικό εξοπλισμό έκαναν δωρεά προς το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ τα ΕΛΠΕ.