Skip to main content

Κατακόρυφη μείωση ζήτησης και τιμών σε φρούτα και λαχανικά

Οι τιμές στα νωπά φρούτα και λαχανικά έπεσαν μεσοσταθμικά κατά 30%. Ομαλή ως και τώρα η τροφοδοσία, αλλά η ζήτηση έχει καταποντιστεί.

Μειώσεις της τάξης του 30% και πλέον, μεσοσταθμικά, στις τιμές των νωπών φρούτων και λαχανικών, λόγω της μειωμένης ζήτησης στην αγορά, έφερε η τραπεζική αργία και η συνεπακόλουθη ανασφάλεια στον καταναλωτή, καθώς ο Έλληνας, παρότι είναι μαθημένος να φέρνει το καλύτερο και σε ποσότητες στο τραπέζι της οικογένειας, έχει στεγνώσει σε πολλές περιπτώσεις από ρευστό αλλά και έχει βυθιστεί σε βαθειά αβεβαιότητα που λειτουργεί σαν φρένο στις αγορές ακόμη και των τροφίμων.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Χαραλαμπίδης, η αγορά, παρά τις τόσες ημέρες τραπεζικής αργίας, δεν αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα τροφοδοσίας και αυτό επειδή, οι μακρόχρονες σχέσεις συνεργασίας εμπόρων με παραγωγούς, έχουν κρατήσει ανοιχτά τα κανάλια της τροφοδοσίας. Με μία κουβέντα, επειδή ο αγροτικός κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με το e-banking αλλά και επειδή, πληρωμές με 50ευρα δε νοούνται, δίνεται από τους παραγωγούς κάποια πίστωση χρόνου. Από την άλλη, οι λίγοι εισαγωγείς, εταιρείες μεγάλες που συναλάσσονται με το εξωτερικό, έχουν τους τρόπους να κάνουν τις συναλλαγές τους με τους διεθνείς προμηθευτές.

Όμως εκεί που το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και είναι μεγάλο, είναι στο πεδίο των τιμών και, όπως είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, αυτό δεν έχει μόνο επίπτωση στα περιθώρια κέρδους του εμπορικού κόσμου, αλλά θα έχει πολύ μεγάλη επίπτωση και στο εισόδημα των αγροτών που περιμένουν αυτή την περίοδο, να πουλήσουν, για να καλύψουν έξοδα, βιωτικές ανάγκες και να μπορέσουν να σπείρουν όταν έρθει η εποχή ετοιμασίας για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

«Η πτώση της ζήτησης και μάλιστα σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη προσφορά στα εποχικά φρούτα και λαχανικά, έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των τιμών. Τα καρπούζια στη χονδρική πουλιούνται προς 0,10-0,15 ευρώ το κιλό, οι τομάτες προς 0,30- 0,40 ευρώ, οι τιμές στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα πεπόνια έχουν κατρακυλήσει καθώς υπάρχει και το ρωσικό εμπάργκο. Η μείωση των τιμών είναι πολύ μεγάλη και, παρά ταύτα, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν απούλητες ποσότητες σε προϊόντα που είναι ευπαθή», εξήγησε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Επι πλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ακόμη κι' αυτή την εποχή του χρόνου, την εποχή της αφθονίας, η Ελλάδα εισάγει από όλα τα φρέσκα - ίσως με εξαίρεση τις τομάτες, τα καρπούζια και τις πατάτες- και όχι  απλώς τα εξωτικά μπανάνες, ανανάδες κ.αλ. αλλά και τα εκτός εποχής μήλα. Η Ελλάδα και στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι χώρα εισαγωγική, έστω συμπληρωματικά και σε προϊόντα που έχει δυναμική παραγωγή.

Η Ελλάδα εισάγει σχεδόν τα πάντα και από παντού και, σε όρους τιμών, της έρχονται πιο φθηνά τα εισαγόμενα. Εισάγουμε από Γαλλία, Ισπανία, αλλά και από Αυστρία και Γερμανία. Συμφέρουν δε τα εισαγόμενα γιατί όπως λέει ο κ. Χαραλαμπίδης, ο Γερμανός παραγωγός πατάτας έχει ως και τρεις φορές χαμηλότερο κόστος παραγωγής απ' ότι ο Έλληνας συνάδελφός του, οπότε καλύπτεται άνετα το μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος.

Για τους χονδρεμπόρους της Λαχαναγοράς, αυτό το διάστημα των δυόμισι εβδομάδων με τις κλειστές τράπεζες, έγινε μεγάλη ζημιά στην αγορά. «Η ζημιά για τη χώρα είναι πολύ μεγάλη, μετά από πέντε χρόνια κρίσης στη διάρκεια των οποίων στο χώρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, έκλεισαν και άλλαξαν χέρια τριάντα καταστήματα, τριάντα χονδρεμπορικές επιχειρήσεις. Πολύ αρνητική θα είναι η επίπτωση και για τον αγροτικό κόσμο, κάτι που θα φανεί στους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης.