Skip to main content

Κατάληψη των γραφείων της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από εργαζόμενους

Αφορμή στάθηκε η απόφαση για κατάσχεση όλων των λογαριασμών της επιχείρησης η οποία σύμφωνα με τα σωματεία της ΕΑΣ οδηγεί σε κλείσιμο της εταιρείας.

Σε κατάληψη των γραφείων της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προχώρησαν οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρει ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων στα ΕΑΣ. Αφορμή στάθηκε η απόφαση για κατάσχεση όλων των λογαριασμών της επιχείρησης (στις 22 Νοεμβρίου) η οποία σύμφωνα με τα σωματεία της ΕΑΣ οδηγεί σε ουσιαστικό κλείσιμο της εταιρείας τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι για δύο και πλέον μήνες απλήρωτοι.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εταιρεία βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία, η οποία επηρεάζει και την παραγωγική διαδικασία καθώς υπάρχει αδυναμία αγοράς πρώτων υλών.

Και όλα αυτά, όταν όπως καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε Σωματεία και εργαζόμενους ότι όχι μόνο δε θα συρρικνωθεί η εταιρεία αλλά θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι εκτός από την κατάληψη των γραφείων, τα σωματεία της ΕΑΣ επιχείρησαν να συναντηθούν με τον υπουργό επικρατείας Α. Φλαμπουράρη και τον υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό.

Για το θέμα παρενέβη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει αποθεματικό 40 εκατ. ευρώ για τα ΕΑΣ που εξανεμίστηκε. Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι "παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και προσωπικά του Υπουργού Αναπληρωτή κ. Βίτσα, ότι δεν θα κατασχεθούν οι λογαριασμοί των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.), αυτό που δεν θα γινόταν συνέβη και μάλιστα μια μέρα πριν την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο θέμα. Οφείλει, επίσης, να εξηγήσει πώς εξανεμίστηκε αποθεματικό ύψους 40.000.000 ευρώ, που είχε εξασφαλίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η σημερινή κατάσταση αποτελεί περίτρανο παράδειγμα ότι η μεγαλοστομία και οι υποσχέσεις χωρίς γνώση και εμπειρία οδηγούν δυστυχώς στο κενό ”

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωνε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καθυστέρησης της μισθοδοσίας κια κατήγγειλε την "κοροϊδία της διοίκησης και της κυβέρνησης” και κάλεσε να δοθούν στη βουλή επαρκείς εξηγήσεις.