Skip to main content

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί

Δύτες θα επιστρέψουν στο νερό για να προσπαθήσουν να ανασύρουν τα πτώματα των έξι αγνοουμένων εργατών

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων ανεστάλησαν στη Βαλτιμόρη χθες Τρίτη το βράδυ, ώρες μετά την κατάρρευση οδικής γέφυρας στο λιμάνι αυτής της πόλης των ανατολικών ΗΠΑ, κι οι έξι άνθρωποι που αγνοούνταν θεωρείται πλέον πως είναι νεκροί, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού λιμενικού σώματος.

«Με βάση τη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν (...), και τη θερμοκρασία του νερού, αυτή τη στιγμή δεν εκτιμάμε πως θα βρούμε ανθρώπους ακόμη στη ζωή», εξήγησε ο αντιναύαρχος Σάνον Γκίλριδ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «The Baltimore Sun». Αργά την Τρίτη οι διασώστες εντόπισαν μία σορό μέσα στα νερά του ποταμού Πατάπσκο, ενώ οι άλλοι πέντε δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα.

Άλλα δύο άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά. Ένας νοσηλεύτηκε για λίγο, αν και είχε βαριά τραύματα, και πλέον έχει πάρει εξιτήριο και ο δεύτερος δεν είχε καθόλου τραύματα.

Η γέφυρα κατέρρευσε όταν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χτύπησε στην κολόνα. Οι ενεργές προσπάθειες έρευνας και διάσωσης διακόπηκαν μετά από 18 ώρες, είπε ο υποναύαρχος Σάνον Γκίλριθ και τόνισε ότι η ακτοφυλακή δεν φεύγει από το σημείο, «απλώς πρόκειται να μεταβεί σε μια διαφορετική φάση».

Ο συνταγματάρχης Ρόναλντ Μπάτλερ της αστυνομίας του Μέριλαντ είπε ότι δύτες θα επιστρέψουν στο νερό στις 6 το πρωί της Τετάρτης (12:00 ώρα Ελλάδας) για να προσπαθήσουν να ανασύρουν τα πτώματα των έξι αγνοουμένων εργατών.

Οι αρχές κατάφεραν να βρουν τρία επιβατικά οχήματα, ένα φορτηγό τσιμέντου και ένα πέμπτο όχημα βυθισμένα στο νερό χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπερύθρων και πλευρικής σάρωσης σόναρ, δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της πόλης της Βαλτιμόρης Τζέιμς Γουάλας.

Το πλοίο υπέστη ολικό μπλακ άουτ πριν από τη σύγκρουση με τη γέφυρα

Ο καπετάνιος του πλοίου που συνετρίβη στη γέφυρα της Βαλτιμόρης την Τρίτη έκανε «ό,τι μπορούσε να κάνει» για να επιβραδύνει το πλοίο και να μην παρασυρθεί προς τη γέφυρα, δήλωσε ο Κλέι Ντάιμοντ, εκτελεστικός διευθυντής και γενικός σύμβουλος της Ένωσης Αμερικανών Πλοιάρχων.

Ο Κλέι Ντάιμοντ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Ένωση Πλοιάρχων του Μέριλαντ για το τι εκτυλίχθηκε στο φορτηγό πλοίο Dali τις στιγμές που προηγήθηκαν της συντριβής.

«Λίγα λεπτά πριν από τη γέφυρα, υπήρξε πλήρης διακοπή ρεύματος στο πλοίο, που σημαίνει ότι το πλοίο έχασε την ισχύ του κινητήρα και την ηλεκτρική ισχύ, ήταν πλήρης συσκότιση», είπε ο Ντάιμοντ στο CNN.

Σε εκείνο το σημείο, σύμφωνα με τον Κλέι Ντάιμοντ, ο πλοίαρχος έκανε «ό,τι μπορούσε» για να επιβραδύνει το πλοίο και να το εμποδίσει να παρασυρθεί προς τα δεξιά, προς τη γέφυρα.

Ο καπετάνιος έδωσε γρήγορα μια σειρά από εντολές, ζητώντας να στραφεί το πηδάλιο όσο το δυνατόν πιο αριστερά και να ρίξει άγκυρα το πλοίο, ενώ σύμφωνα με τον Ντάιμοντ, ο πλοίαρχος ήταν αυτός που επικοινώνησε με το γραφείο αποστολής για να διακόψει την κυκλοφορία προς τη γέφυρα.

«Αυτά ήταν όλα τα κατάλληλα βήματα, αλλά συνέβη τόσο γρήγορα και με τόσο λίγο χρόνο... κανένας από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν αρκετός», πρόσθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής και γενικός σύμβουλος της Ένωσης Αμερικανών Πλοιάρχων. Παράλληλα επεσήμανε ότι ενώ τα φώτα στο σκάφος φαίνονται να ανάβουν ξανά - πιθανότατα λόγω μιας γεννήτριας έκτακτης ανάγκης που ενεργοποιήθηκε μετά το αρχικό μπλακ άουτ - οι κινητήρες του πλοίου δεν λειτούργησαν ποτέ ξανά.