Skip to main content

Κατάρριψη Boeing στο Ιράν: Αποζημίωση για τα θύματα ζητούν 5 χώρες

Ο Καναδάς, η Ουκρανία, η Σουηδία, το Αφγανιστάν και η Βρετανία τόνισαν πως το Ιράν πρέπει να διεξαγάγει μια «ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα»

Οι πέντε χώρες, υπήκοοι των οποίων σκοτώθηκαν στη συντριβή του ουκρανικού Boeing την περασμένη εβδομάδα, που κατέρριψε ιρανικός πύραυλος, ανακοίνωσαν σήμερα ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων και προειδοποίησε ότι ο κόσμος παρακολουθεί για την απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Καναδάς, η Ουκρανία, η Σουηδία, το Αφγανιστάν και η Βρετανία τόνισαν πως το Ιράν πρέπει να διεξαγάγει μια "ενδελεχή, ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα ανοιχτή στα κράτη που πενθούν", όπως υπογραμμίζεται σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από μια συνάντηση αξιωματούχων στο Λονδίνο.

Το Boeing 737 των ουκρανικών αερογραμμών συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη στις 8 Ιανουαρίου. Το Σάββατο το Ιράν παραδέχθηκε ότι κατέρριψε κατά λάθος με ιρανικό πύραυλο το αεροσκάφος. Όλοι οι 176 επιβάτες σκοτώθηκαν.

Οι πέντε χώρες ζήτησαν από το Ιράν να προχωρήσει στη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων με τρόπο αξιοπρεπή και διαφανή, σεβόμενο τις επιθυμίες των οικογενειών για επαναπατρισμό των σορών.

"Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας βρίσκονται σήμερα πάνω στο Ιράν. Πιστεύω ότι το Ιράν έχει μια επιλογή και ο κόσμος παρακολουθεί", δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Οι πέντε χώρες χαιρέτισαν την μέχρι στιγμής εμπλοκή των ιρανικών αρχών.

Οι περισσότεροι από τους επιβάτες της πτήσης 752 των Ukraine International Airlines ήταν Ιρανοί ή με διπλή υπηκοότητα, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές που επέστρεφαν στις χώρες σπουδών τους στο εξωτερικών ή στο Ιράν για να επισκεφτούν τις οικογένειές τους.

Πολλά από τα θύματα ήταν ακαδημαϊκοί, ερευνητές και φοιτητές που εργάζονταν ή φοιτούσαν σε 19 καναδικά πανεπιστήμια.