Skip to main content

Κατέπεσε F-16 στη νήσο Ψαθούρα στις Σποράδες - Εγκατέλειψε ο πιλότος

Το F-16 είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης και συγκεκριμένα στις 13:33 κατέπεσε F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στη νήσο Ψαθούρα, στις Σποράδες, μεταξύ της Αλοννήσου και της Χαλκιδικής.

Ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης από το αεροσκάφος, εγκαταλείποντας με αλεξίπτωτο, το οποίο μάρτυρες είδαν στον ορίζοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος εντοπίστηκε και μεταφέρεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Στο σημείο επιχειρούν ένα Super Puma, ένα ελικόπτερο Σικόρσκι S70 από τον Μαραθώνα, ένα καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και η φρεγάτα «Αιγαίο», όπως και πέντε σκάφη του Λιμενικού.

Το αεροσκάφος συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση (η περιοχή είναι πεδίο βολής), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αναφορά από άλλο μαχητικό που συμμετείχε στην άσκηση ότι άνοιξε το αλεξίπτωτο του χειριστή.

Το μονοθέσιο F-16 είχε απογειωθεί από την 337 μοίρα της 110ης πτέρυγας μάχης στη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη.

H ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας:

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113ΠΜ, κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130.

Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ»