Skip to main content

Καθηγητής του ΑΠΘ ελέγχεται για «μαύρο» χρήμα από κοχλιακά εμφυτεύματα

Ο εισαγγελέας θα καλέσει για ανωμοτί κατάθεση τον εμπλεκόμενο γιατρό και ενόρκως τους ασθενείς που εγχειρίστηκαν για την αποκατάσταση της ακοής τους.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης, στοχεύοντας σε καθηγητή του ΑΠΘ-χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο που φέρεται ότι αποκόμισε αφορολόγητα κέρδη, τοποθετώντας κοχλιακά εμφυτεύματα στα κρυφά. Με βάση πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, διεξάγεται έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, φοροδιαφυγή, δωροληψία -δωροδοκία κι όποια άλλα αδικήματα προκύψουν.

Σύμφωνα την εισαγγελική παραγγελία θα κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί ο εμπλεκόμενος γιατρός και ενόρκως οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σχετική εγχείρηση για αποκατάσταση της ακοής τους. Παράλληλα θα ελεγχθούν συμβάσεις, από προμηθεύτριες εταιρείες, για να διακριβωθεί αν έγιναν υπεροκοστολογήσεις κοχλιακών εμφυτευμάτων στην πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ όπου διατέλεσε διευθυντής ο σημερινός συνταξιούχος καθηγητής Ιατρικής και ιδιοκτήτης διαγνωστικού χειρουργικού κέντρου ΩΡΛ.

Σχετική καταγγελία έφθασε στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, το Μαίο 2011. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο καθηγητής ΑΠΘ-υπεύθυνος της πανεπιστημιακής κλινικής ΩΡΛ του ΑΧΕΠΑ-μετέφερε ασθενείς, από το δημόσιο νοσοκομείο εμφυτεύματα, σε εξωτερικό ιδιωτικό ιατρείο όπου τους τοποθετούσε κοχλιακά εμφυτεύματα. Αυτή η επέμβαση προβλέπεται να γίνεται μόνο στο ΑΧΕΠΑ και σ' άλλα δύο νοσοκομεία σε Κρήτη και Αθήνα ενώ ο γιατρός χειρουργούσε στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο όπου φαινόταν ότι έκανε μαστοειδεκτομή, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Προέκυψε ότι δικαιολογούσε δαπάνες, λαμβάνοντας την έγκριση του ΚΕΣΥ. Κάθε εμφύτευμα κοστίζει γύρω στις 25.000 με 30.000. Ο γιατρός φέρεται ότι λάμβανε ως αμοιβή 2000-2500 ευρώ και στη συνέχεια, οδηγούσε τους ασθενείς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να τους παρακολουθεί ιατρικά ενώ παράλληλα ασκούσε την ιατρική στο ιδιόκτητο ιατρικό κέντρο.

Ερευνώνται περίπου 50 περιπτώσεις ασθενών, από το 2007 έως το 2014.