Skip to main content

Καθηγητής ΠΑΜΑΚ για Covid: Στοπ στις άσκοπες προβλέψεις-Πανικοβάλλουν την αγορά

Η χώρα παραμένει υπό υβριδική πολιορκία από την Τουρκία, επισημαίνει ο Αθανάσιος Μποζίνης - «Χάσαμε το παιγνίδι στον τουρισμό»

«Η Τουρκία ήδη επιχείρησε μια φορά να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως βιολογική βόμβα. Δεν ξέρουμε αν θα το επιχειρήσει ξανά και πότε, όμως είναι γεγονός πως η Ελλάδα παραμένει υπό υβριδική πολιορκία. Πιστεύω ότι η Βιοασφάλεια και θέματα Βιοάμυνας θα είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας όταν αυτό δημιουργηθεί».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στο Radio North 98 ο Πολιτικός Οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στη Βιοασφάλεια κ. Αθανάσιος Μποζίνης, ο οποίος ήδη από το 2017 έχει αρθρογραφήσει για τον κίνδυνο χρήσης μεταναστών από τρομοκρατικά κράτη ή τρομοκρατικές ομάδες, ως φορέων βιολογικών απειλών.

Αναφερόμενος στα εξελισσόμενα μέτρα έναντι της υγειονομικής απειλής της Covid ο κ. Μποζίνης σημείωσε: «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σωστά μέτρα, τα οποία, πρέπει να υπάρχει ανά πάσα στιγμή η δυνατότητα να αναπροσαρμόζονται σε νεότερα δεδομένα, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Το “βλέποντας και κάνοντας” δεν είναι θέμα πολιτικού πεδίου, είναι θέμα ροής πληροφοριών από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, βάσει των οποίων, κυβερνήσεις, υπουργοί, επιτελείς, αποφασίζουν τα μέτρα που θα λάβουν έναντι βιολογικών και υβριδικών απειλών. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μέτρα και προσοχή. Δεν ξέρουμε αν η Covid-19 είναι... προσεισμός, κύριος σεισμός, ή μετασεισμός του SARS του MERS κ.λ.π. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν σοβαρές και πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις. Δεν ξέρουμε πόσο μακριά ή πόσο κοντά θα είναι η επόμενη βιολογική απειλή. Και γι` αυτό δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις με μαθηματικά μοντέλα, ανακοινώνοντας αποτελέσματα που σπέρνουν τον φόβο. Αυτά να δίνονται στις κυβερνήσεις, ναι. Όχι όμως στη δημοσιότητα, γιατί αφενός τα στοιχεία δεν είναι σίγουρα γιατί μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σίγουρα καταστρέφουν την οικονομία δια του φόβου, πλήττοντας στην καρδιά της ψυχολογίας του καταναλωτή».

Ο ίδιος τόνισε πως δεν πρέπει να βγαίνουν στη δημοσιότητα προβλέψεις, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στο πεδίο του τουρισμού «χάσαμε το παιγνίδι». «Εδώ στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο ευαίσθητοι, διότι έχουμε περιοχές όπως η Χαλκιδική, που μπορούν να αποτελούν πηγές πλούτου, αλλά και πηγές κινδύνου. Στο άνοιγμα του τουρισμού είναι αλήθεια πως χάθηκε το παιχνίδι, με αυτό το “ανοίγουμε, δεν ανοίγουμε”, “κλείνουμε, δεν κλείνουμε”. Χάσαμε το πλεονέκτημα που είχαμε ως χώρα μένοντας καθαροί. Προσωπικά είχα εκφράσει την εκτίμησή μου ότι το καλύτερο θα ήταν να βασιστούμε σε μια αυξημένη εσωτερική τουριστική κίνηση με χαμηλότερες τιμές», είπε.