Skip to main content

Καθησυχαστικό το Υπουργείο για τα νέα κρούσματα

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» λέει το Υπουργείο. Τι θα πρέπει να ξέρουν οι γονείς για την αντιμετώπιση του ιού.
Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σχετικά με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της νέας γρίπης σε σχολεία της Αθήνας.

«Όλα είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας ή ανασφάλειας,  ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση είναι ο πανικός. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας είναι σε αγαστή και στενή μεταξύ τους συνεργασία και όλα εξελίσσονται ομαλά, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Υπάρχει η απαιτούμενη πρόληψη, τα σχολεία είναι απολύτως έτοιμα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε περίπτωση, οποιοδήποτε περιστατικό.», δήλωσε ο Υπουργός.

Η ενημέρωση των γονέων και η παροχή υποστήριξης γίνεται μέσω του ειδικού τηλεφωνικού κέντρου στο υπουργείο Παιδείας με τον αριθμό 1550 που έχει στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό και δίνει απαντήσεις και κάθε πληροφορία γύρω από τη γρίπη είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας όπου υπάρχουν οι εξειδικευμένες πληροφορίες γύρω από τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης.

Ενημερωμένοι είναι και οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα αφού τους έχει αποσταλεί ενημερωτικό υλικό για το πως θα πρέπει να χειριστούν πιθανά κρούσματα αλλά και πως θα προστατεύσουν τους μαθητές τους από την εξάπλωση της νόσου. Οι καθηγητές θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου και να φροντίζουν για την προσωπική τους υγιεινή αλλά και αυτή των παιδιών. Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώνουν το διευθυντή του εκάστοτε σχολείου αν πέσει στην αντίληψη τους κάποιο παιδί με συμπτώματα γρίπης.

Καθημερινώς, καταγράφονται όλα τα περιστατικά. Σύμφωνα με το υπουργείο ανάλογα με τα στοιχεία που θα υπάρχουν για κάθε περιστατικό, θα γίνονται δειγματοληπτικοί και άλλοι έλεγχοι, όταν οι απουσίες των παιδιών οφείλονται σε κάποιες ασθένειες και, αν η ασθένεια αυτή προέρχεται από το συγκεκριμένο ιό, αμέσως απομονώνεται και εξετάζεται εάν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός κρουσμάτων προκειμένου να προχωρήσουν στο κλείσιμο της τάξης ή του τμήματος.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των απουσιών ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε σχετικά ότι «απουσίες φυσικά θα αντιμετωπιστούν, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι σε κρίσιμες περιστάσεις ασφαλώς υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικά μέτρα και αν χρειαστεί βεβαίως και τα παιδιά δεν θα χάσουν τα μαθήματα γιατί όπως σας είπα υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση έτσι ώστε και σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά κυρίως και σε επίπεδο μαθημάτων να μην χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες», επισημαίνοντας ότι καμία διδακτική ώρα δεν θα χαθεί.

Θα νοσήσει το 40% των παιδιών

Πάντως σύμφωνα με στοιχεία των ερευνητών κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια Έλληνες εκτιμάται πως θα προσβληθούν από τον ιό Α(Η1Ν1). Από αυτούς, περίπου οι μισοί θα απευθυνθούν για καθοδήγηση και συνταγογράφηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ το 15%- δηλαδή 22.540 ασθενείς- θα χρειασθεί νοσηλεία. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των ειδικών προέβλεπαν πως από τη νέα γρίπη θα νοσήσει περίπου το 40% των παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστά τα τμήματα της δευτέρας και τρίτης λυκείου σταΜελίσσια, καθώς και το τρίτο τμήμα της πρώτης τάξης του 4ου ΛυκείουΧαϊδαρίου, μετά από τα επτά νέα κρούσματα του ιού Η1Ν1, που επιβεβαιώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στα δυο σχολεία.

Δημήτρης Τσάκωνας