Skip to main content

Καθησυχάζει για τον πληθωρισμό ο Τρισέ

Να καθησυχάσει τα πνεύματα σχετικά με τα επίπεδα πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος τον Ιανουάριο σκαρφάλωσε στο υψηλό διετίας του 2,4%, επιχείρησε ο διοικητής της EKT.

του Παναγιώτη Δημητρίου


Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε για μία ακόμα φορά ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωζώνης, καθώς κατάφερε να στείλει το μήνυμα για τον κίνδυνο των πληθωριστικών πιέσεων και παράλληλα να διατηρήσει την νηνεμία στις αγορές. Η οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το κλίμα ηρεμίας που έχει καλλιεργηθεί εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Καθησυχαστικός, μετρημένος και ψύχραιμος ο κ. Τρισέ τοποθέτησε τον ρόλο της ΕΚΤ στη σωστή του βάση. Η δήλωση του ότι το επίπεδο των επιτοκίων κρίνεται κατάλληλο και ότι η νομισματική αρχή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις αποτυπώνει την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης να διατηρήσει τον ρόλο της ως θεματοφύλακας της σταθερότητας των τιμών ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Σχολιάζοντας δε την περαιτέρω αύξηση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού στο 2,4% τον Ιανουάριο, ο κ. Τρισέ επεσήμανε ότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες τιμές ενέργειας παγκοσμίως. Καθησύχασε τις αγορές λέγοντας ότι μακροπρόθεσμα οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν αυστηρά συγκρατημένες και ευθυγραμμισμένες με το στόχο της ΕΚΤ για τη σταθερότητα τιμών των αλλά δεν παρέλειψε να τις προετοιμάσει λέγοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της είναι αυξημένη, ωστόσο τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο επιβεβαιώνουν πως το momentum είναι θετικό. Ο Trichet επεσήμανε τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ των τυπικών και έκτακτων μέτρων στήριξης της ΕΚΤ. Τα πρώτα εφαρμόζονται για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τιμών, ενώ τα δεύτερα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων και διατηρούν τον προσωρινό τους χαρακτήρα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Τρισέ απέδωσε την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια (για 21 μήνες) στην ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αν και δείχνει σημάδια ανάπτυξης, παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις που παρατηρούνται στις αγορές χρήματος και στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Επίσης, ο διοικητής της ΕΚΤ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ομαλή προώθηση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής των κρατών-μελών της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων όπου κρίνεται αναγκαίο.

Τέλος ο Κεντρικός Τραπεζίτης δεν παρέλειψε και εν’ όψει τη συνόδου να ξεκαθαρίσει τον ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων δηλώνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για την επαναγορά ομολόγων της Ελλάδας ή άλλης χώρας που κρατά στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ από το ESFS. Το Ταμείο θα πρέπει να είναι όσο πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό γίνεται ως προς την χρήση των πόρων, πρόσθεσε ο Τρισέ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα αγοράς ομολογιών.