Skip to main content

Καθησυχάζει ο Πεταλωτής για νέα μέτρα στο 2010

«Άκρως απογοητευτική για όλον τον ελληνικό λαό», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τη σημερινή εμφάνιση στη βουλή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
«Άκρως απογοητευτική για όλον τον ελληνικό λαό», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τη σημερινή εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Πεταλωτής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ αναφορικά με τις προτάσεις που παρουσίασε και επισήμανε ότι «ο κ. Σαμαράς μπορεί να αυξομειώνει το έλλειμμα κατά το δοκούν, εκείνο που δεν μπορεί όμως να μειώνει είναι η νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη».

Εξάλλου, σε ερώτηση εάν θα υπάρξει διαγραφή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ο κ. Πεταλωτή τόνισε ότι «τα ζητήματα που διακυβεύονται είναι τεράστια και η συζήτηση για κομματική πειθαρχία μειώνει τη σημασία της τεράστιας μεταρρύθμισης που γίνεται».

Σημείωσε δε ότι το νομοσχέδιο «είναι βασικότατη επιλογή της κυβέρνησης και γι΄ αυτό το λόγο η ψήφιση ή καταψήφισή του είναι θέμα τεράστιας ευθύνης για τους βουλευτές».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν άλλα μέτρα μέσα στο 2010», ερωτηθείς σχετικά με την ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έκανε λόγο σε άλλο σημείο, για «παραφιλολογία» για επιπλέον μέτρα.

«Το νομοσχέδιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος»

«Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εγγυάται τη βιωσιμότητα, τη ρεαλιστικότητα και τη δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, εγγυάται όχι μόνο τις τωρινές συντάξεις αλλά και το ότι οι επόμενες γενιές θα παίρνουν σύνταξη παρά την τραγική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Επισήμανε δε ότι «από εκεί και πέρα είναι θέμα ευθύνης του καθενός μας να τοποθετηθεί απέναντι στον ελληνικό λαό μέσα από αυτή τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ώστε πραγματικά τις ευθύνες που παίρνουμε σήμερα, είτε αποδεχόμενοι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είτε απορρίπτοντάς το, να μπορούμε αύριο να τις δικαιολογήσουμε και στις επόμενες γενιές».

Ερωτηθείς εάν θα χρειαστούν και άλλες συμπληρωματικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ως αυτονόητο ότι μπορούμε να υπάρχουμε σήμερα ως ελληνική οικονομία και πρόσθεσε ότι εάν δεν καταφέρναμε να υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης δεν θα μπορούσαμε να έχουμε την άνεση να συζητάμε για λεπτομέρειες του ασφαλιστικού συστήματος.

«Από εκεί και πέρα βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας τεράστιας προσπάθειας και αυτό δεν έχει καμία σχέση με όλη αυτή την παραφιλολογία για νέα μέτρα», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «σε αυτήν την πολύ δύσκολη προσπάθεια ήδη τα θετικά αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται γιατί η πορεία μας είναι απαρέγκλιτη» και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω γιατί έχουμε να κάνουμε με σημαντικότατες επιλογές για το μέλλον της χώρας».

Ερωτηθείς εάν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ένα ερώτημα που βρίσκεται σε λάθος βάση.

«Η τεράστια προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο από την κυβέρνηαη αλλά και από την ΚΟ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τον ελληνικό λαό μας φέρνει προ των ευθυνών μας», είπε.

Επιπλέον, τόνισε ότι «οι επιλογές είναι συγκεκριμένες, τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα: Εάν δεν πάμε μπροστά με την επίλυση του ασφαλιστικού δεν θα έχουμε ασφαλιστικό σύστημα». «Ο καθένας από εμάς -συνέχισε- αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του και πράττει αναλόγως».

Σχετικά με το εάν θα υπάρξει διαγραφή σε περίπτωση μη υπερψήφισης μέρους του νομοσχεδίου, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «άκομψο» να αναφέρεται ο ίδιος στο ζήτημα όταν το απόγευμα θα υπάρχει ψηφοφορία και σημείωσε ότι «τα ζητήματα που διακυβεύονται είναι τεράστια και η συζήτηση περί κομματικής πειθαρχίας μειώνει τη σημασία αυτής της τεράστιας μεταρρύθμισης που γίνεται».

Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο κάθε βουλευτής μπορεί να εκφράζει την αγωνία και τις απόψεις του και επισήμανε ότι ειδικά αυτό το νομοσχέδιο είναι βασικότατη επιλογή της κυβέρνησης και ότι γι΄ αυτό το λόγο η ψήφιση ή καταψήφισή του είναι θέμα τεράστιας ευθύνης από όλους τους βουλευτές.

Ερωτηθείς πώς ορίζεται μια αξιοπρεπής σύνταξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει ποσοτικός υπολογισμός του αξιοπρεπούς χαρακτήρα μιας σύνταξης».

Επισήμανε ωστόσο ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει η εγγύηση ότι η σύνταξη που θα απολαμβάνει ο Έλληνας πολίτης θα είναι η δέουσα, η αξιοπρεπής».

«Πρώτα απ’ όλα θα υπάρχει σύνταξη», εξήγησε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι παράλληλα υπάρχει σειρά ασφαλιστικών δικλείδων ώστε η σύνταξη να έχει σχέση και με την εξασφαλισμένη και αξιοπρεπή διαβίωση του Έλληνα πολίτη, την ανταποδοτικότητα των εισφορών, τον περιορισμό των σπάταλων και τεράστιων συντάξεων. Σημείωσε, τέλος, ότι «ορίζεται και ο θεσμός των αναλογιστικών μελετών, ώστε βαίνοντας θετικά η οικονομία μας να ενισχύονται και οι συντάξεις».

Κριτική για «ΑΓΡΟΓΗ»

«Άκρως απογοητευτική για τον ελληνικό λαό» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τη σημερινή και «υποτίθεται συγκροτημένη», όπως είπε, παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για έξοδο από την οικονομική κρίση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για «μαθήματα θεωρητικής οικονομίας» εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ.

«Είδαμε σε ένα πολύ μεγάλο σίριαλ, ο κ. Σαμαράς να υπερασπίζεται και πάλι την πολιτική της ΝΔ, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις εσωκομματικές του ισορροπίες και το πρόσφατο παρελθόν της παράταξής του, όταν όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι αυτό που περνάμε σήμερα οφείλεται σε ένα τεράστιο βαθμό στη διακυβέρνηση Καραμανλή», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Πρόσθεσε δε ότι «πραγματικά θα πρέπει να ανησυχούμε γιατί φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του δεν αντελήφθησαν τίποτα».

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «είδαμε ξανά τον κ. Σαμαρά να επικαλείται τα ψευδή στοιχεία που έδωσε η ΝΔ προεκλογικά, τα οποία μας οδήγησαν στην τεράστια αναξιοπιστία, της οποίας τα αποτελέσματα βιώνουμε».

«Ο κ. Σαμαράς μπορεί να αυξομειώνει το έλλειμμα κατά το δοκούν, εκείνο που δεν μπορεί όμως να μειώνει είναι η νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι «δεν μπορεί να αμφισβητεί το τεράστιο έλλειμμα που η ΝΔ κληροδότησε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπαθούμε να μειώσουμε με τις αποφάσεις μας».

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΝΔ «υποτίθεται ότι θα έκανε μεταρρύθμιση», ωστόσο «το έφτασε με άδεια ταμεία γιατί οι επιτελείς της τα διαχειρίστηκαν με τρόπο που σήμερα είναι υπόλογοι στη Δικαιοσύνη».

Σχετικά, με τις προτάσεις του κ. Σαμαρά για την οικονομία, όπως την άρση του καμποτάζ, το άνοιγμα των ελεύθερων επαγγελμάτων και την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι καλύτερα θα ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ να δικαιολογηθεί γιατί έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ σε όλα αυτά τα σημεία της οικονομίας και ακόμα διότι δεν παραδέχεται ότι θα έπρεπε αυτά που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, να τα έχει κάνει ήδη η ΝΔ.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ενώ ο κ. Σαμαράς μίλησε για περιορισμό της σπατάλης θα έπρεπε να μιλήσει συμπληρωματικά και για κακοδιαχείριση, «για να μπορέσει να κατανοήσει ο ελληνικός λαός το μπαράζ της υπεράσπισης των πρώην υπουργών της ΝΔ στην υπόθεση «Αγρογή» και σε όλες τις παρόμοιες υποθέσεις».

«Αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που εν μια νυκτί δημιούργησαν στρατιά δικών τους ανθρώπων, σήμερα προσπαθούν να υπερασπιστούν τη νομιμότητα αυτών των προσλήψεων», σημείωσε.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι της «Αγρογής» απολύονται και άρα σταματούν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Τόνισε δε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ακολουθεί το δρόμο της δικαιοσύνης και ότι εκεί θα καταλογιστούν ευθύνες.

«Από εδώ και στο εξής, οι ευθύνες θα καταλογίζονται όπου κι αν βρίσκονται, από όπου κι αν προέρχονται», υπογράμμισε.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει από τον κ. Σαμαρά, πώς θα τοποθετηθεί στο Ασφαλιστικό, καθώς επίσης και τη στάση της ΝΔ απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής ζωής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πολεμική κατά του Μνημονίου» και ότι «όποιες αγωνίες εκφράζονται από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι αγωνίες που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας και την ποιότητα της ζωής μας».

Συμπλήρωσε δε ότι η πολεμική που υπάρχει απέναντι στο Μνημόνιο από τη ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχει να κάνει με τα αδιέξοδα των ίδιων των πολιτικών σχηματισμών.

«Όταν η ΝΔ δεν μπορεί να βρει τον στοιχειώδη βηματισμό της ανακάλυψε ως στρατηγική την απαλλαγή από το Μνημόνιο, από μια κατάσταση στην οποία η ίδια μας οδήγησε», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Για το εάν θα μπορούσε η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε κάποια από τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Σαμαράς, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι οι περισσότερες προτάσεις του όχι απλά είναι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι προτάσεις που ήδη η κυβέρνηση τις εφαρμόζει.

Επιπλέον, χαρακτήρισε «γενικόλογες» τις άλλες προτάσεις, όπως αυτή για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, για την οποία ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η ΝΔ έδωσε δείγματα», όπως έκανε με την υπόθεση του Βατοπεδίου.

«Ακόμη και τώρα περιμένουμε να συγκροτήσει τις προτάσεις της η ΝΔ, ώστε και εμείς να έχουμε βοήθεια έστω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.