Skip to main content

«Κατηγορώ» Τσιόδρα για κρούσματα σε δύο κλινικές-Θα αποδοθούν ευθύνες

Συναγερμός σε δύο κλινικές στην Αθήνα που δεν τήρησαν τα μέτρα προστασίας του κορωνοϊού - Θα διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες είπε ο Χαρδαλιάς.

Δριμύ κατηγορώ στους υγειονομικούς υπαλλήλους που δεν τήρησαν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και στην κλινική Κασταλία στα νότια προάστια στην Αθήνα εξαπέλυσε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Στην κλινική του Περιστερίου έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 28 κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό, ενώ κατέληξε τρόφιμος της Κασταλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά την τακτική ενημέρωση, υπάρχουν δύο θάνατοι στην κλινική του Περιστερίου όπου εντοπίστηκαν τα θετικά κρούσματα.

Επισημαίνοντας πως ο ιός «όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα», ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «οι απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις» και «εάν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε».

Διαβάστε: Κορωνοϊός: Στα 55 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 125 νεκροί

«Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους που δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνιση που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς έγινε το κακό» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεχτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσους προσέχουν».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε τα μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι κατέληξε ασθενής που είχε επιβαιωθεί με κορωνοϊό σε υγειονομική δομή στα νότια προάστια, ενώ ελέγχονται μαζικά οι 300 τρόφιμοι και οι 170 εργαζόμενοι. Τα πρώτα 92 δείγματα από εργαζόμενους έχουν βρεθεί αρνητικά.

Μετά την επίσκεψη κλιμακίου στη δομή, παρουσία των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, «η δομή στεγανοποιήθηκε», ενώ άλλα 45 δείγματα θα ληφθούν μέχρι το βράδυ. «Οι επιστημονικά, ωστόσο, υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και ποινικά και διοικητικά» προειδοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προς πάσα κατεύθυνση και κατέληξε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται σε ανθρώπινη ζωή δεν θα υπάρξουν για κανέναν».

 Όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα πριν την τακτική ενημέρωση, τουλάχιστον 28 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε κλινική στο Περιστέρι, από θετικό σε κορωνοϊό ασθενή που πήγαινε τακτικά για αιμοκάθαρση.

«Σήμερα το μεσημέρι σε άλλη δομή εντοπίστηκαν 28 κρούσματα, 11 στους εργαζομένους, 13 σε τροφίμους, και τέσσερα κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε συναγερμός. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος διοικητικός και υπεύθυνος επιστημονικός», υπογράμμισε ο κ.Χαρδαλιάς.