Skip to main content

Κατρούγκαλος: Αστεία η υπόθεση Πετσίτη - H ΝΔ κατασκευάζει σκάνδαλα

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «αυτό που διατηρεί είναι ότι εμείς δεν βάλαμε το δάχτυλο μας στο μέλι».

"Αστεία" χαρακτήρισε την υπόθεση Πετσίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι "το γεγονός ότι δεν έχουν μπορέσει να βρουν πραγματικά σκάνδαλα για κάποιον από εμάς κάνει τη ΝΔ να προσπαθεί να κατασκευάσει σκάνδαλα. Απόδειξη αυτή η υπόθεση ότι δεν υπάρχουν σκάνδαλα. Πρόκειται για αστείες υποθέσεις για κάποιον που φωτογραφήθηκε στο πόντιουμ του Μαξίμου και βρήκε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα".

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "αυτό που διατηρεί είναι ότι εμείς δεν βάλαμε το δάχτυλο μας στο μέλι. Αυτό βέβαια διασώζει το ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως το κέρδισαν άλλοι, πολύ καλύτεροι από εμάς και σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, σε πέτρινα χρόνια. Νομίζω ότι μόνο και μόνο η υπόθεση αυτή είναι η πλήρης απόδειξη ότι δεν υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα. Αν υπήρχαν, αυτά θα προβάλανε και όχι αυτές, κατά την γνώμη μου, αστείες υποθέσεις για κάποιον που φωτογραφήθηκε μπροστά στο πόντιουμ στο Μαξίμου και εξ αυτού του λόγου βρήκε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή σας λέω, υπάρχει σκάνδαλο εκεί; Και που ανάγεται; Κι αυτό σκεφτόμουν. Μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Ευρύτερα και όχι μόνο της Κυβέρνησής μας. Το ηθικό πλεονέκτημα δεν το χτίσαμε εμείς. Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς χτίστηκε μετά τον εμφύλιο. Που οι χαμένοι του εμφύλιου βασανίζονταν και μια μερίδα από τους νικητές ήταν οι βασανιστές τους. Αυτό έχτισε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.. "

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι το Ποτάμι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών προσθέτοντας ότι: "Οι ΑΝΕΛ έχουν μία θέση την οποία από την αρχή την στηρίζουν. Σε αυτό το θέμα, πράγματι έχουν μία διαφορετική άποψη, όπως όμως έχει δηλώσει, ακολουθεί την Κυβέρνηση σε όλα τα υπόλοιπα. Η επιλογή των δικών τους κινήσεων, ανήκει προφανώς στην απόλυτη δική τους εξουσία, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να χαθεί η δεδηλωμένη, ούτε να μην ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Κι εγώ αυτήν την εντύπωση είχα μέχρι προχθές (ότι το Ποτάμι βρίσκεται σε μια αμφίσημη θέση), οι χθεσινές δηλώσεις νομίζω επιβεβαιώνουν την προηγούμενη θέση του. Γιατί κακά τα ψέματα, η συμφωνία δεν έχει αλλάξει. Το γράμμα της συμφωνίας έχει μείνει το ίδιο. Αυτό που προσπαθούμε να διατηρήσουμε τώρα είναι το πνεύμα. Οι επιλογές του Ποταμιού ως προς τις πολιτικές του συνεργασίες είναι πάλι κάτι που ανήκει στην απόλυτη επιλογή και στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του κόμματος αυτού (για τυχόν συνεργασία με ΝΔ). Νομίζω όμως ότι έχει δεσμεύσεις σε σχέση πάλι με την πολιτική του αξιοπιστία. Προφανώς δεν υπάρχουν άλλου είδους δεσμεύσεις στην πολιτική ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών από τις στρατηγικές του δηλώσεις".

Όσον αφορά, τέλος, τις δηλώσεις Ζάεφ είπε ότι "το μήνυμα έχει σταλεί και με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα και όχι μόνο από εμένα, θα σου πω τις δικές μου ενέργειες. Έχω θέσει το θέμα διαδοχικά στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον κύριο Στότενμπεργκ, στην κυρία Μογκερίνι και σε συνόδους Υπουργών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μήνυμα είναι σαφές ότι πρέπει να σεβαστούμε πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι δηλώσεις που αμφισβητούν το περιεχόμενο αυτό. Και το μήνυμα ελήφθη από την άλλη πλευρά. Είδατε ότι έγιναν διορθωτικές δηλώσεις σε σχέση με τα όσα ακούστηκαν".