Skip to main content

Κατρούγκαλος προς Τουρκία: Θερμό επεισόδιο θα βλάψει την οικονομία της

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως ταιριάζει στην πολιτική αναθεωρητισμού της Άγκυρας να συντηρεί ένα επίπεδο κλιμακούμενης έντασης.

«Κανείς δεν θέλει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Όχι, φυσικά, μόνο εμείς, που είμαστε μια φιλειρηνική χώρα και βασίζουμε τα συμφέροντά μας στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά ούτε και η Τουρκία, που θέλει να διατηρεί μια ελεγχόμενη ένταση στο Αιγαίο και με αυτόν τον τρόπο να προωθεί τη δική της αναθεωρητική πολιτική. Σε καμία περίπτωση, όμως, και η Τουρκία δεν επιδιώκει πόλεμο, δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην «ΒτΚ», εκτιμώντας ότι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία δεν είναι πιθανό.   

Τα όσα διαδραματίζονται στην Άγκυρα με τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τα αποδίδει στη γενικότερη πολιτική αναθεωρητισμού της γειτονικής χώρας και για εσωτερική κατανάλωση. Όπως επισημαίνει, «ταιριάζει στη γενικότερη πολιτική αναθεωρητισμού της Τουρκίας να συντηρεί ένα επίπεδο κλιμακούμενης έντασης, που αυξάνει ανάλογα με την εσωτερική συγκυρία. Ξέρει όμως και αυτή ότι ο πόλεμος είναι καταστροφικός».   

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, μέσω της «ΒτΚ», τονίζοντας ότι η Άγκυρα γνωρίζει ότι «κανείς δεν θα κερδίσει από μια σύρραξη στο Αιγαίο. Και η υποψία ενός θερμού επεισοδίου θα βλάψει την Οικονομία της, που βρίσκεται τώρα επί ξυρού ακμής».   

Πάντως, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψει ένα κακό σενάριο. «Είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να εξασφαλίσουμε την αποφυγή ενός οποιουδήποτε κακού σεναρίου. Οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς», τονίζει.   

Ο κ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες εκδόσεις NAVTEX για ασκήσεις, τονίζει ότι εντάσσονται στη λογική της κλιμακούμενης, αλλά και ελεγχόμενης, έντασης.