Skip to main content

Κορυφώνεται η μάχη ΗΠΑ - Κίνας για το φιλέτο του 5G στην Ελλάδα

Το ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της αμερικανικής πλευράς στην Ελλάδα. Αλλά και η κινεζική δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα...

Δεν πέρασε καλά – καλά ούτε μήνας από τη μέρα που έφυγε το τελευταίο κλιμάκιο από την Αθήνα κι ετοιμάζεται να έρθει νέο. Από τις ΗΠΑ κι αυτό, με την ίδια αποστολή: Για να κάνει λόμπινγκ για το 5G, υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων και κατά των κινεζικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, από πλευράς προτεραιοτήτων, της αμερικανικής πλευράς στην Ελλάδα, κάτι το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα κι από την τελευταία συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη νέα αποστολή, από ό,τι μαθαίνουμε, είναι προγραμματισμένη για να γίνει αρχές Φεβρουαρίου. Στις αποσκευές τους όμως για την χώρα μας, αυτή τη φορά, οι Αμερικανοί θα έχουν και κάτι επιπλέον, σε σχέση με τα έως τώρα γνωστά. Συγκεκριμένα, ακούμε ότι οι Αμερικανοί «ξαναζεσταίνουν» (κι) ένα κατασκοπευτικό σενάριο, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται διεθνώς η κινεζική Huawei, που αποτελεί το βασικό όπλο του Πεκίνου στο μέτωπο της τεχνολογίας 5G και κύριο αντίβαρο στις αμερικανικές εταιρίες.

Εξαιτίας αυτού του θρίλερ, θυμίζουμε, τον Δεκέμβριο του 2018 στον Καναδά είχε συλληφθεί ακόμα και η Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομική διευθύντρια και θυγατέρα του ιδρυτή της κινεζικής πολυεθνικής, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει διεθνές διπλωματικό επεισόδιο. Από τις ΗΠΑ φέρεται να ενημέρωσαν αρμοδίως ότι προέκυψαν νέα στοιχεία αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και ενώ χθες ξεκίνησε στο Βανκούβερ η δίκη για την έκδοση της στις ΗΠΑ. Αυτό το γεγονός βέβαια αναμένεται να αξιοποιηθεί αναλόγως από την εδώ αμερικανική πρεσβεία.

Εννοείται πάντως πως και η αντίστοιχη κινεζική δεν πρόκειται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Συνεπώς, το διάστημα που ακολουθεί θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, από κάθε άποψη. Ιδιαίτερα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε οι διαδικασίες θα μπουν στην τελική τους ευθεία.