Skip to main content

Και μια και δυο και τρεις εκδόσεις ομολόγων, προσεχώς

Η Voria.gr με εκτενές ρεπορτάζ της, αποκάλυπτε ότι στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται, σιωπηρώς, για μια νέα ομολογιακή έκδοση.

Τέλη Μαΐου, δηλαδή σε εντελώς ανύποπτο χρόνο, η Voria.gr με εκτενές ρεπορτάζ της, αποκάλυπτε ότι στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται, σιωπηρώς, για μια νέα ομολογιακή έκδοση. Το θέμα, τότε δεν απασχολούσε σχεδόν κανέναν, καθώς η χώρα μετρούσε τις πληγές της, βγαίνοντας από την πολύμηνη καραντίνα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και μάλιστα σε πολλούς ακούγονταν και κάπως παράταιρο έως και υπερβολικό να αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Δέκα μέρες μετά, ωστόσο, από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοινώνονταν. Η κίνηση, μάλιστα, ολοκληρώθηκε αστραπιαία, μέσα σε λίγες ώρες, με απόλυτη επιτυχία.

Τι αναφέρουν, λοιπόν, οι νεότερες πληροφορίες; Οτι στον ΟΔΔΗΧ έχουν πάρει εντολή «να προετοιμάζονται» για μια ακόμα έκδοση και μάλιστα άμεσα. Για την ακρίβεια, υπό την προϋπόθεση ότι η εικόνα στις αγορές είναι ήρεμη και επιτρέπει σε μια χώρα να βγει και να αναζητήσει κεφάλαια. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να ξαναβγούν στις αγορές, και μάλιστα πριν το τέλος Ιουλίου. Για την ακρίβεια, το συνολικό σχέδιο προβλέπει ακόμα τρεις ομολογιακές εκδόσεις, ως τον Δεκέμβριο.

Γιατί γίνεται αυτός ο κρίσιμος και αστραπιαίος σχεδιασμός; Διότι το ελληνικό δημόσιο έχει άμεση ανάγκη κεφαλαιακής στήριξης. Κι αυτό γιατί, όπως πληροφορείται η Voria.gr, στην καλύτερη περίπτωση, τα 32 δις ευρώ της βοήθειας από την Ευρώπη, δεν προβλέπεται να έρθουν στην Ελλάδα πριν τις αρχές του 2021. Και σε δόσεις. Οπότε, κάτι πρέπει να γίνει μέχρι τότε. Και η λύση των εκδόσεων δείχνει να είναι η καλύτερη σε αυτή τη φάση και η πιο ανώδυνη.