Skip to main content

Μονομαχία ΗΠΑ - Κίνας για το δίκτυο 5G στην Ελλάδα

Οι Αμερικανοί τον Φεβρουάριο θα επιστρέψουν και πάλι στη χώρα μας για να συνεχίσουν το λόμπινγκ που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα.

Τελικώς, θα πρέπει να φοβούνται πολύ την κινεζική διείσδυση στο ελληνικό περιβάλλον του 5G οι Αμερικανοί. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι, όπως πληροφορείται η Voria.gr, από την Ουάσινγκτον ενημέρωσαν τις εδώ αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ότι τον Φεβρουάριο θα επιστρέψουν και πάλι στη χώρα μας για να συνεχίσουν το λόμπινγκ που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του, απλώς να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο. Όπως πληροφορούμαστε, θα είναι για την ακρίβεια το ένα από τα τέσσερα βασικά θέματα της ατζέντας του. Το εύλογο συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω; Για κάποιο λόγο, η Ελλάδα τείνει να εξελιχθεί σε κομβικό σημείο αυτής της ιδιότυπης αμερικανό-κινεζικής μονομαχίας. Και το πιθανότερο είναι ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει – και σωστά – να το αξιοποιήσει προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα.

Γενικότερα, ωστόσο, η κινεζική παρουσία στη χώρα μας είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τις ΗΠΑ και τις αμερικανικές υπηρεσίες, εν γένει. Ακόμα κι όταν μια κινεζική εταιρίεα αποφασίζει να μην συμμετάσχει σε μια διαγωνιστική διαδικασία. Γι αυτό και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Το γεγονός ότι η κινεζική Fosun έπαψε να δίνει το δεσμευτικό "παρών" σε επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα, έχει να κάνει κυρίως με δικά της εσωτερικά θέματα, που έχουν ανακύψει με τις αρχές του Πεκίνου, παρά με οτιδήποτε άλλο. Η εντολή, που φέρεται να της έχει δοθεί είναι «σταματήστε, μέχρι νεωτέρας...». Κι αυτό, όπως είναι φυσικό, οι Αμερικανοί το αναλύουν, επίσης.