Skip to main content

Κεραμέως: Αδιανόητος ο αποκλεισμός γυναικών από την εκπαίδευση στο Αφγανιστάν

Η υπουργός Παιδείας ζήτησε να συζητηθούν τρόποι αντίδρασης στην απόφαση των Ταλιμπάν για αποκλεισμό των γυναικών από την εκπαίδευση.

«Αποτροπιασμό προκαλεί η απόφαση των Ταλιμπάν για αποκλεισμό των γυναικών από βαθμίδες της εκπαίδευσης», σημειώνει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως που απέστειλε γραπτό αίτημα στην προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, Σλοβένα ομόλογό της, Δρ Simona Kustec, ζητώντας να συζητηθούν μεταξύ των υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρόποι αντίδρασης στην «αδιανόητη αυτή» απόφαση των Ταλιμπάν.

«Πιστεύουμε ότι αποτελεί χρέος μας η αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων μας στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να ασκηθεί πίεση κατά της απόφασης των Ταλιμπάν για τον αποκλεισμό των κοριτσιών από την εκπαίδευση και να αναδειχθεί ο παραλογισμός της», κατέληξε η υπουργός στην επιστολή της.

Για το θέμα αυτό, η κ. Κεραμέως συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης και με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNESCO για Θέματα Εκπαίδευσης κα Stefania Giannini, καθώς και για τις πρωτοβουλίες του Διεθνούς Οργανισμού σχετικά με την δραματική αυτή εξέλιξη.

«Η πρόσβαση όλων σε ποιοτική εκπαίδευση συνιστά αυτονόητη επιταγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας και αδιαπραγμάτευτο στόχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελληνική Κυβέρνηση συμβάλλει έμπρακτα στη διεθνή προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καθολική ισχύ τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας