Skip to main content

Κεραμέως: Πτώση στις περισσότερες βάσεις-Πού υπάρχει άνοδος

Τα αποτελέσματα αφορούν συνολικά σε περίπου 104.000 υποψηφίους, με τους 80.000 από αυτούς να εισάγονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για τη γενική εικόνα όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λίγο πριν ανακοινωθούν και επίσημα τα αποτελέσματα, από τις 11:00 και μετά.  

Όπως επεσήμανε η ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι βάσεις κινούνται, σε γενικές γραμμές, καθοδικά με εξαίρεση κάποιες σχολές - κυρίως οικονομικές - και ειδικά σε μεγάλες περιφέρειες.

Ειδικότερα, παρατηρείται πτώση μεταξύ άλλων στις νομικές (περίπου 100 - 200 μορίων), ιατρικές (πτώση 200 - 300 μορίων) πολυτεχνικές (πτώση 300 - 800 μορίων), παιδαγωγικές σχολές (πτώση 600 μορίων), ενώ στις μαθηματικές σχολές η πτώση των βάσεων κυμαίνονται στα 500 με 1.000 μόρια.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής σε σχολές πληροφορικής, οικονομικών και στις αστυνομικές σχολές.

Τα αποτελέσματα αφορούν συνολικά σε περίπου 104.000 υποψηφίους, με τους 80.000 από αυτούς να εισάγονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όσον αφορά στα αίτια της πτώσης των βάσεων, η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στην αύξηση των εισακτέων, αλλά τόνισε ότι βασική αιτία είναι οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίως σε σύσγκριση με πέρυσι.

Όπως σημείωσε, επίσης, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή πρώτης του προτίμησης, ενώ την πρωτιά εξασφαλίζουν για μια ακόμη χρονιά οι γυναίκες, με το ποσοστό επιτυχίας να ανέρχεται σε 53,48%.

Τόνισε πάντως, πως μεγάλο είναι και το ποσοστό των υποψηφίων, των οποίων η βαθμολογία είναι κάτω από τη βάση του 10: Το ποσοστό αυτό ξεπερνάει, όπως είπε, το 25% στα γενικά λύκεια, ενώ στα επαγγελματικά λύκεια διαμορφώνεται στο 40%.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι για τους μαθητές που μπαίνουν τώρα στην Γ' Λυκείου, το σύστημα δεν θα αλλάξει στους βασικούς του άξονες - πέρα από κάποιες αλλαγές που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, όπως είναι η αναπροσαρμογή στην ύλη.

Για τη Β' Λυκείου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές.

Επίσης, η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με τα βιβλία να έχουν φτάσει ήδη στα σχολεία. Από αύριο, όπως είπε ακόμη η ίδια, θα μπορούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να δηλώνουν τις περιοχές προτίμησής τους και τις επόμενες ημέρε θα δρομολογηθούν οι προσλήψεις.