Skip to main content

Κι ένα και δύο και πολλά επιχειρηματικά προβλήματα

Περίπου σαν ...μανιτάρια ξεπροβάλλουν τα προβλήματα στο χώρο του επιχειρείν, τα οποία η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί πλέον σε καθημερινή βάση.

Περίπου σαν ...μανιτάρια ξεπροβάλουν τα προβλήματα στο χώρο του επιχειρείν, τα οποία η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί πλέον σε καθημερινή βάση. Απότοκο κυρίως της μεγάλης κρίσης, που έζησε η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, αλλά και των εξελίξεων που έχουν ξεπεράσει μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων; Η ΔΕΗ.

Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι, δεν τη θέλει κανείς. Όπως πληροφορείται η Voria.gr, η τελευταία ελληνική αποστολή στο Βερολίνο, υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, έκανε διερεύνηση προθέσεων της γερμανικής RWE για ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών για την ΔΕΗ. Η απάντηση; Αρνητική και μάλιστα κατηγορηματική. Αντιθέτως, η άλλη μεγάλη γερμανική ενεργειακή εταιρία, ΝΕΟΝ, συζήτησε για συγκεκριμένα projects αλλά στο κομμάτι των ΑΠΕ, αποκλειστικά. Κοινή είναι η αίσθηση ότι σοβαρό και συγκεκριμένο γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, δεν υπάρχει. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Όπως μας είπε κυβερνητική πηγή, το κλίμα για τη χώρα μας στο Βερολίνο είναι: «Πού να μπλέκουμε τώρα...».

Ανάλογο είναι το κλίμα και γι άλλες παραδοσιακές βιομηχανίες στην Ελλάδα. Όπως, για παράδειγμα, αυτή των ναυπηγείων. ΚΙ εκεί όμως μαθαίνουμε ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν πρόκειται να «βγουν» σε διαγωνισμό νωρίτερα από το τέλος του 2020 ή και του 2021. Για να καταλάβετε, αυτός είναι ο αισιόδοξος στόχος της νέας κυβέρνησης. Οπότε καταλαβαίνετε...

Ανάλογο είναι το κλίμα όμως και για τις πληγές στο ιδιωτικό επιχειρείν. Μαθαίνουμε για παράδειγμα ότι δεν  μπορεί να προχωρήσει ούτε η διαδικασία του factoring για την ιστορία της Creta Farm. Ο λόγος; Δεν υπάρχει αντικείμενο, πλέον. Οι αποθήκες της είναι άδειες. Αρα οδεύει: α) είτε προς στρατηγικό επενδυτή εν λειτουργία, β) είτε σε λουκέτο. Τα όσα εξελίχθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.