Skip to main content

Σε ποιους δρόμους θα μπουν σύντομα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Μια σειρά από παρεμβάσεις σε δρόμους και δημόσιο χώρο ολοκληρώθηκαν τις μέρες των περιοριστικών μέτρων. Πού μπαίνουν τα συνεργεία τις επόμενες μέρες.

Έχει και τα... καλά του ο κορωνοϊός, καθώς συνέβαλε στην ταχεία ολοκλήρωση μιας σειράς επεμβάσεων, αναγκαίων και επειγουσών, στον δήμο Θεσσαλονίκης, στη βάση ενός προγράμματος αποκαταστάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, που σε άλλη περίπτωση δύσκολα θα προχωρούσαν χωρίς μεγάλη όχληση των πολιτών και της λειτουργίας της πόλης.

Ασφαλτοστρώσεις, κατεδαφίσεις, μπαλώματα επικίνδυνων σημείων στο οδικό δίκτυο, διαγραμμίσεις, αντικαταστάσεις και πλύσεις κάδων απορριμμάτων, που είχαν να γίνουν πολύ καιρό, πλέον ολοκληρώθηκαν μέσα στο διάστημα των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και συνεχίζονται το επόμενο διάστημα.

Ο δήμος απέφυγε έτσι να δημιουργήσει χαώδεις καταστάσεις, που συνήθως είναι η επίπτωση των εργοταξίων.

«Βοήθησε πολύ αυτή η κατάσταση στις παρεμβάσεις μας. Κατορθώσαμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επέμβουμε σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και στα πιο επικίνδυνα, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία και χωρίς να προκαλέσουμε όχληση στους πολίτες και εμπόδια στη λειτουργία της πόλης, όπως θα γινόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Οι επεμβάσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, στη βάση του προγραμματισμού που έχουμε εγκρίνει, ώστε να καλύψουμε αναγκαίες εργασίες, με τη μικρότερη δυνατή όχληση στην πόλη και τους πολίτες», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, Δημήτρης Μήτρου, «ήδη έχουμε ολοκληρώσει εκατοντάδες επεμβάσεις σε λακκούβες, ρηγματώσεις και επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Δεν περιοριστήκαμε όμως σε μικρές οδούς, αλλά υλοποιήσαμε παρεμβάσεις και σε μεγάλους οδικούς άξονες, όπως για παράδειγμα στη Μ. Αλεξάνδρου. Θα συνεχίσουμε να επεμβαίνουμε στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, καθώς καταγράφουμε τα προβληματικά σημεία σε πολλούς δρόμους, όπως η Ανθέων (Γ. Παπανδρέου), στη Λεωφόρο Νίκης, στις διασταυρώσεις μεγάλων οδών, με αυξημένη κυκλοφορία, ώστε να παρέμβουμε όπου απαιτείται, στο φθαρμένο οδόστρωμα και στα επικίνδυνα σημεία».

Σύμφωνα με τον κ. Μήτρου, το επόμενο επικίνδυνο σημείο, στο οποία θα μπουν συνεργεία του δήμου είναι στον κόμβο της Μ. Ψελλού με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών. Εκεί το οδόστρωμα είναι κατεστραμμένο κάτω από τη γέφυρα και οι κυκλοφοριακοί φόρτοι, υπό συνθήκες προ κορωνοϊού, ήταν εξαιρετικά αυξημένοι. Ο δήμος προγραμματίζει εκτός από την αποκατάσταση των φθορών να πραγματοποιήσει και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.

Συνεργεία θα μπουν επίσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε τμήματα της 25ης Μαρτίου, αλλά και της Λεωφόρου Στρατού, αφού όμως ολοκληρωθεί η εργολαβία της ΕΥΑΘ με την αντικατάσταση αγωγών στο δρόμο.

«Μέσα στο Μάιο θα γίνει και ο διαγωνισμός για τις επεμβάσεις μας στις γειτονιές. Είναι μια μεγάλη εργολαβία, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ. Διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και αφορά σε ασφαλτοστρώσεις, επεμβάσεις σε πεζοδρόμια, πράσινο, παγκάκια και αστικό εξοπλισμό», επισήμανε ο κ. Μήτρου.

Την ίδια ώρα, προχωρά με αμείωτη ένταση και η υλοποίηση των κατεδαφίσεων και της απομάκρυνσης περιπτέρων σε όλο τον δήμο.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μάκης Κυριζίδης τόνισε ότι «αφού ολοκληρώσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις στο σύνολο του δήμου, οι επόμενες περιοχές στις οποίες θα συνεχίσουμε είναι η Ξηροκρήνη, η Μοναστηρίου, η Κλεάνθους (ολοκλήρωση παρεμβάσεων), η Αλκμήνης στη Χαριλάου και αλλού. Οι 'μικρές' συνεχείς παρεμβάσεις από τα συνεργεία του δήμου, δημιουργούν μια ανθρώπινη και πιο λειτουργική πόλη και διασφαλίζουν περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο για όλους τους πολίτες. Επίσης, προχωρούμε σε συντηρήσεις, σε απομακρύνσεις εστιών μόλυνσης, σε κατεδαφίσεις, όχι μόνο για τον ευπρεπισμό της πόλης, αλλά και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τη Μ. Εβδομάδα είχαν απομακρυνθεί συνολικά 15 εγκαταλειμμένα περίπτερα, που περιόριζαν χωρίς κανένα λόγο επί πολλά χρόνια πεζοδρόμια, εμποδίζοντας την ελεύθερη κίνηση των πολιτών.

Κατεδαφίσεις, καθαρισμοί και συντηρήσεις έγιναν στην Ταντάλου, στην Τριανδρία, στη δυτική είσοδο, στη Σαπφούς, στη Βουτυρά, στην περιοχή του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, στη Νέα Παραλία (Πάρκο Νερού), στην Άνω Πόλη, στο θέατρο Άνετον, στη Μαντινείας, στη Βατικιώτη, στη Χαριλάου (Παραλή – Παπαδοπούλου), στο Λευκό Πύργο, στα Κάστρα, στην Αγγελάκη, στην Άνω Πόλη κ.α.

Επίσης, αντικαταστάθηκαν μικροί κάδοι απορριμμάτων, ενώ έγιναν και πλύσεις στους μεγάλους κάδους απορριμμάτων, που είχαν να γίνουν για αρκετό καιρό.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ

1 ΤΣΙΜΙΣΚΗ 2
2 ΤΣΙΜΙΣΚΗ 17
3 ΕΓΝΑΤΙΑ 144
4 ΕΓΝΑΤΙΑ 35
5 ΕΓΝΑΤΙΑ 138
6 ΒΑΣ.ΟΛΓΑΣ 115
7 ΒΑΣ.ΟΛΓΑΣ 42
8 ΕΡΜΟΥ 35
9 ΜΠΟΤΣΑΡΗ 47
10 ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 187Β
11 Π.Π. ΓΕΡΜΑΝΟΥ 2
12 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 61
13 ΚΑΤΣΙΜΙΔΗ 8 - ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
14 ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 21
15 ΠΛΑΤΩΝΟΣ 11