Skip to main content

Κικίλιας: Είμαστε όλοι σε πίεση- Έκκληση για στενά οικογενειακά Χριστούγεννα

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση για στενά οικογενειακά Χριστούγεννα στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ενώ αναφέρθηκε και στην ανοσία του πληθυσμού.

Έκκληση για στενά οικογενειακά Χριστούγεννα απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασιλής Κικίλιας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό την Τετάρτη, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση της χρηματοδότησης της ψυχικής υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 212 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - 97 στην Κεντρική Μακεδονία

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, κάνουμε έκκληση αυτά τα Χριστούγεννα να τα περάσουμε στενά οικογενειακά. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στους αγαπημένους μας. Κάθε φορά που κάποιος δεν προσέχει, θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους άλλους», επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας που αυξήθηκε κατά 62%, φτάνοντας στα 58 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας για να φτάσουμε στο 2% των παροχών για την Υγεία, όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην «Επιχείρηση Ελευθερία», την οποία χαρακτήρισε «μια υγειονομική επιχείρηση που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναοργανωθεί σε τέτοιο βαθμό, με τέτοιο χρονοδιάγραμμα και καθολικά στον πληθυσμό της χώρας μας».

«Ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί τέτοιο εγχείρημα» τόνισε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «και με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις το υπουργείο Υγείας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία, οι φορείς, η διακυβέρνηση του κράτους, οι υγειονομικοί μας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία ετοιμάζονται, οι επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, άνθρωποι της ασφάλειας, οι ένοπλες δυνάμεις στα logistics, το σύνολο του κράτους εργάζεται έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια».

«Είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρχουν κάποια μικρά λάθη, κάποιες αστοχίες» καθώς πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά όπως είπε ο υπουργός «με διαφάνεια, με ειλικρίνεια, καθημερινώς θα ενημερώνουμε, θα βελτιωνόμαστε και θα διορθώνουμε οτιδήποτε δεν πηγαίνει καλά».

«Θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ενώ υπογράμμισε ότι θα αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων, με βάση τις επιπλέον αδειοδοτήσεις εμβολίων.

Ανοσία του πληθυσμού

Για την ανοσία του πληθυσμού με βάση τον εμβολιασμό ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και οι μεγάλες ηλικίες καθώς αυτές οι περιπτώσεις είναι που νοσούν βαριά και έτσι με τον εμβολισμό θα μειωθεί η θνησιμότητά τους, ενώ στη συνέχεια θα εμβολιαστεί ο υπόλοιπος πληθυσμός.

«Να ξεκαθαρίσω ότι ξεκινάμε με το εμβόλιο της Pfizer. Έρχεται στη χώρα στις 26 του μήνα και ξεκινάμε στις 27, με τους υγειονομικούς, τους οίκους ευγηρίας και τις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχει η δυνατότητα για 2 εκατ. και πλέον εμβολιασμούς τον μήνα. Ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Όχι βιασύνες σε ένα πρότζεκτ που εξήγησα πόσο σύνθετο είναι. Θέλει μεγάλη προσοχή, διαφάνεια με έγκυρα στοιχεία και όχι βιασύνες», ανέφερε αρχικώς.

«Όσο περισσότερα εμβόλια εγκρίνονται και παραλαμβάνουμε, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμών. Πιστεύω θα πετύχουμε την ανοσία που θέλουμε. Προτεραιότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες και αργότερα στον γενικό πληθυσμό», συνέχισε.

Το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών

«Πάνω από 70-75% των υγειονομικών αυτή τη στιγμή έχει δηλώσει συμμετοχή και ακολουθεί το υπόλοιπο προσωπικό», τόνισε ο υπουργός Υγείας για το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών ενώ παράλληλα εκτίμησε πως «στο σύνολό τους θα δώσουν το παράδειγμα».

Παράλληλα συνέκρινε τα ποσοστά των εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού τα προηγούμενα χρόνια, όπως του εμβολίου της γρίπης που ήταν στο 23%, με τη διαθεσιμότητα που έχουν δείξει μέχρι στιγμής που βρίσκεται σε ένα ποσοστό 70-75%.

«Θεωρώ χωρίς βιασύνη και με μεγάλη προσοχή θα επιτύχουμε στο πρότζεκτ του εμβολιασμού», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στην ψυχική υγεία, που ήταν το κύριο θέμα της ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση τοποθετήθηκε και η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας.

«Ξέρουμε πολύ καλά πώς νιώθετε, νιώθουν οι οικογένειες μας. Είμαστε όλοι σε ψυχολογική πίεση» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας «είναι μήνες πίεσης κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής, με υγειονομικά συνθήκες δύσκολες. Μια πραγματικότητα στην οποία δοκιμάζονται όλοι».

«Εμείς, η ελληνική Πολιτεία, είμαστε εδώ, δίπλα σας» επισήμανε ο υπουργός και συμπλήρωσε «η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή, ωριμότητα, προσαρμοστικότητα». «Είμαστε εδώ και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο» τόνισε ο Β. Κικίλιας.

«Πιστεύουμε ότι λόγω της πανδημίας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη, αυτό κάνουμε» είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι «αυξήσαμε τον τακτικό προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσουμε στο 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Επίσης, «επιδιώκουμε και θα πετύχουμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης την περαιτέρω χρηματοδότηση δράσεων στήριξης του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.