Skip to main content

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος - Το νέο δόγμα με το οποίο θα λειτουργεί η πυροσβεστική

Φέτος για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα- το υπουργείο Περιβάλλοντος με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ μπαίνουν στα δάση για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

Στο νέο επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, στην αγορά των 7 νέων Canadair αλλά και στις επικείμενες ευρωεκλογές αναφέρεται μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Political».

Αναφορικά με το νέο επιχειρησιακό δόγμα του ΠΣ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ο κ. Κικίλιας τονίζει πως πρόκειται «για ένα πλέγμα στρατηγικών ενεργειών με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών» ενώ περιγράφει μερικές από τις αλλαγές που προβλέπει όπως την κινητοποίηση των εναερίων μέσων. Όπως εξηγεί, «με το νέο επιχειρησιακό δόγμα, τα εναέρια μέσα θα σηκώνονται άμεσα με την έναρξη της πυρκαγιάς και με σκοπό τον άμεσο περιορισμό και την έγκαιρη οριοθέτησή της», τα όποια, όπως τονίζει, μέχρι πρότινος «κινητοποιούνταν σε δεύτερο χρόνο από την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και κατόπιν αναμονής αιτήματος από τις επίγειες δυνάμεις με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος».

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας αναφέρεται και στο νέο νόμο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θέτει στο επίκεντρό του την πρόληψη. Ο κ. Κικίλιας περιγράφει μερικές από τις παρεμβάσεις όπως το ότι «φέτος για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα- το υπουργείο Περιβάλλοντος με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ μπαίνουν στα δάση για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όπου υπάρχουν σταθμοί και καλώδια υπερυψηλής τάσης» ενώ αναφέρεται και στη δημιουργία ζωνών γύρω από τα στρατόπεδα σε περίμετρο 100 μέτρων. Επιπλέον, μιλά για τη συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και άλλων σωμάτων ασφαλείας με τη Δασική Υπηρεσία, ενώ επισημαίνει ότι έχουν προχωρήσει σε 990 προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και στη δημιουργία 10 επιπλέον ΕΜΟΔΕ σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, σημειώνει ότι «θα δώσουν κι αυτό το καλοκαίρι μεγάλες μάχες στο πεδίο των δασικών πυρκαγιών», καθώς όπως τονίζει «θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος». Ακόμη ο κ. Κικίλιας αναφέρεται στην αυστηροποίηση των ποινών «όχι μόνον για τους εμπρηστές» αλλά και «για όσους παραβιάζουν τις απαγορεύσεις συγκεκριμένων εργασιών και ενεργειών στην αντιπυρική περίοδο ή ακόμη χειρότερα σε ημέρες υψηλού κινδύνου», γεγονός που εντάσσεται όπως εξηγεί στην επέκταση της πρόληψης και προς αυτή την κατεύθυνση. «Κάνουμε ως υπουργείο μπαράζ ενεργειών και ελέγχων ακόμη κι αν δεν είναι δική μας αρμοδιότητα ακριβώς για να μην πετάει κανείς σε κανέναν το μπαλάκι», υπογραμμίζει.

Σχετικά με την αγορά των 7 νέων Canadair ο κ. Κικίλιας σημειώνει ότι «είναι μια σημαντική επένδυση για τη χώρα μας και προίκα για τις επόμενες γενιές». Όπως εξηγεί η χώρα «θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα Canadair το 2027 και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2030» ενώ τονίζει ότι βρίσκονται σε «συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει την αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών CL-415 της χώρας».

Αναφορικά με το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει ότι «το 2025 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσουν οι παραδόσεις των έργων του εξοπλιστικού προγράμματος» ενώ συμπληρώνει ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, «θα έχουν δημοπρατήσει το σύνολό του προγράμματος στα μέσα Απριλίου με ορισμένα μάλιστα έργα ήδη να έχουν συμβασιοποιηθεί.

Ερωτηθείς για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει ότι η παράταξη «οφείλει, πρέπει και μπορεί να εκφράζει τις πλατιές πλειοψηφίες της ελληνικής κοινωνίας». Σχετικά με τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός τονίζει ότι δεν πιστεύει «ότι έχουν επιδείξει σοβαρή, αξιόπιστη ή καθαρή πολιτική ταυτότητα, ούτε αρθρώνουν πολιτικό λόγο». «Ψαρεύουν σε θολά νερά, προσπαθώντας να αθροίσουν κοινωνική δυσαρέσκεια», σημειώνει.