Skip to main content

Κιλτίδης: Ασύγκριτη η γεωργική παρακαταθήκη στην Κεντρική Μακεδονία

Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης αναφέρθηκε στη δουλειά που γίνεται με την ταυτοποίηση γενετικού υλικού ποικιλιών αγροτικών προϊόντων.

Να δοθεί επιτέλους η απαραίτητη ώθηση στην ελληνική γεωργία και τον πρωτογενή τομέα κάλεσε ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κιλτίδης στην εκδήλωση απολογισμού του φορέα στη Θεσσαλονίκη.

«Στο παρελθόν είχε διακηρύξει πολλές φορές ότι το μέλλον βρίσκεται στον γεωργοδιατροφικό τομέα», επισήμανε ο κ. Κιλτίδης και παράλληλα τόνισε:

«Δεν κουράστηκα να τονίζω ότι ο πρωτογενής τομέας είχε κρατήσει όρθια αυτή την πατρίδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το 65% των κατοίκων και του εισοδήματος προερχόταν από τον πρωτογενή τομέα.Δυστυχώς σήμερα η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας είναι κάτω από το 4%».

Ο κ. Κιλτίδης αναφέρθηκε στη μάχη που δόθηκε για ορισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα στην περιοχή, όπως ο Μακεδονικός Οίνος. «Μαζί με τον Φάνη Παπά κυνηγήσαμε το θέμα όπως μπορούσαμε. Είχαμε βέβαια συμπαραστάτες την τράπεζα Γενετικού Υλικού του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το ΑΠΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Πιστέψτε με είναι ασύγκριτη η παρακαταθήκη που υπάρχει, εγώ που έχω τέτοια γνώση  στα θέματα της ελληνικής γεωργίας εκπλήσσομαι, όταν πληροφορούμαι ότι δεν είναι όλα μαύρα σε αυτόν τον τόπο. Απλούστατα δεν ξέρουμε τι έχουμε και τι κάνουν κάποιοι πρωτοπόροι», τόνισε ο κ. Κιλτίδης.

Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης  αναφέρθηκε στη σημαντική δουλειά που γίνεται με την ταυτοποίηση γενετικού υλικού ποικιλιών αγροτικών προϊόντων στην Κεντρική Μακεδονία, με τη συνεργασία ΑΠΘ και ΕΚΕΤΑ που διαθέτουν μέχρι στιγμής πάνω από 300 είδη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα παραγωγικά ατού της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το ρύζι, με τους νομούς Θεσσαλονίκης και Σερρών να έχουν το 85% της παραγωγής της χώρας.

«Εάν κάποια προϊόντα πρέπει να μας εμπνέουν αυτά πρέπει να σηματοδοτούν την Κεντρική Μακεδονία. Η Κεντρική Μακεδονία σηματοδοτείται από το ρύζι σε ύψιστο ποσοστό, επομένως δεν είναι δυνατόν αυτή η περιοχή να μην έχει ένα προϊόν γεωγραφικής ένδειξης», σημείωσε ο κ. Κιλτίδης.

Οι δράσεις του φορέα   

Σύμφωνα με τον κ. Κιλτίδη, πρώτη στην ιεράρχηση των δράσεων της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ήταν η διερεύνηση και ανάδειξη καλλιεργειών με προϊόντα ταυτότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Να μεταποιηθούν και να δώσουν προϊόντα εγχώριας και διεθνούς ζήτησης και κατανάλωσης. Με ισχυρό πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας, ιχνηλασιμότητας και ποιοτικών γνωρισμάτων, αντάξιων της εδαφοκλιματικής συνθήκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», σημείωσε ο Κώστας Κιλτίδης.

Ακολούθησε η διεκδίκηση και υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης της παραγωγής, εκπαίδευσης, τυποποίησης-μεταποίησης και προώθησης στον αγροδιατροφικό τομέα.

Όλο αυτό το διάστημα, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ενώσεις, ομάδες παραγωγών, επιμελητήρια περιφερειακών ενοτήτων και επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας έτσι δράσεις έρευνας, παραγωγής και προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΠΚΜ