Skip to main content

Κίνα: Καταγγελίες για συγκάλυψη της μόλυνσης παιδιών από μόλυβδο

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κατήγγειλε ότι παιδιά που μολύνονται με μόλυβδο στην Κίνα, δεν έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κατήγγειλε ότι παιδιά που μολύνονται με μόλυβδο στην Κίνα, δεν έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη, ενώ ακόμη και η πληροφόρηση για το θέμα είναι ανεπαρκής.

Αφορμή για τη σύνταξη της έκθεσης στάθηκαν 103 περιστατικά μόλυνσης παιδιών και ενηλίκων από εργαστήρια ασημόχαρτου, στην επαρχία Ζετζιάνγκ, στα ανατολικά. Παρά τις δεσμεύσεις της Κίνας να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης, η αμερικανική οργάνωση υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα.

«Θέλω να ξέρω πόσο άρρωστος είναι ο γιος μου, αλλά δεν μπορώ να εμπιστευτώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων», φέρεται να είπε στη HRW μια μητέρα από την επαρχία Χουνάν και δεν είναι η μόνη που καταγγέλλει παραποίηση του ιατρικού πορίσματος. Σύμφωνα με την οργάνωση, πολίτες που εκφράζουν την ανησυχία τους για το θέμα, δέχονται πιέσεις από τις αρχές. «Γονείς, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές σε κοινότητες, οι οποίοι τολμούν να μιλήσουν για το μόλυβδο, συλλαμβάνονται, παρενοχλούνται και τελικά αναγκάζονται να σιωπήσουν», λέει ο επικεφαλής του τομέα υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της HRW, Τζο Έιμον.

Ο μόλυβδος, που ειναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά και μεταφέρεται στο σπίτι από γονείς που εργάζονται σε εργοστάσια, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς. Μπορεί να συσσωρευτεί σταδιακά στον οργανισμό μέσω της έκθεσης σε μικρές ποσότητες, καταστρέφοντας το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα και τα νεφρά, καθώς και προκαλώντας υψηλή πίεση και αναιμία.

Με φόντο την κλιμακούμενη οργή, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα, το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας έχει δεσμευτεί να κάνει κινήσεις για την αντιμετωπίση της μόλυνσης από βαρέα μέταλλα. Τον περασμένο μήνα, η αρμόδια υπηρεσία ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, τα τρία τέταρτα των εργοστασίων μπαταριών μολύβδου, είναι πιθανό να κλείσουν.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της ωστόσο, η HRW διαπίστωσε ότι οι ίδιες οι αρχές αγνοούν ή αρνούνται τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Χαρακτηριστική είναι η παραίνεση προς τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους γάλα ή σκόρδο και αυγά ως... αντίδοτο. «Ο γιατρός μας είπε ότι όλα τα παιδιά στο χωριό έχουν μολυνθεί από μόλυβδο», λέει ένας γονέας. «Λίγους μήνες αργότερα, μας είπαν ότι όλα είναι υγιή, όμως δεν μας άφησαν να δούμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων».

Κάνοντας ανοιχτά λόγο για συγκάλυψη, η HRW υπενθυμίζει την ανταπόκριση των κινεζικών αρχών στα σκάνδαλα του AIDS και του SARS, τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αντίστοιχα. Εκτιμά πάντως πως δεν είναι αργά για το Πεκίνο να υιοθετήσει μια «διαφορετική προσέγγιση» απέναντι σε αυτό το πρόβλημα.