Skip to main content

Μία κινηματογραφική… απόδραση στη Θεσσαλονίκη και η διαδοχή στον ΣΕΒΕ

Η κίνηση στην αγορά εν μέσω διαδηλώσεων, τα ψώνια που στη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνουν... ροκ και η διεύρυνση της διοίκησης του ΣΕΒΕ

Καλημέρα σας!

Με την εορταστική περίοδο να έχει παρέλθει, όπως και η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων, αλλά και η χθεσινή Κυριακή που η αγορά ήταν ανοιχτή η εικόνα του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη είναι «από μέτρια έως παγωμένη», όπως λέει έμπορος της πόλης με δεκαετίες δραστηριότητας στο κέντρο. Πάντως, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, λόγω των εκπτώσεων και του πολύ καλού καιρού οι προϋποθέσεις για να βγουν από τα σπίτια τους οι καταναλωτές υπήρχαν, αλλά αξιοποιήθηκαν εν μέρει. Το μεν Σάββατο η πανελλαδική διαδήλωση όσων διαμαρτύρονταν για την λήξη της κατάληψης στο Βιολογικό, για την οποία οι προειδοποιήσεις τόσο από τον δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης απέτρεψε πολύ κόσμο να κατέβει στο κέντρο, με αποτέλεσμα να επωφεληθούν οι αγορές και τα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν περιφερειακά. Όσο για την Κυριακή η κατάσταση ήταν καλύτερη στο κέντρο, αν και υπήρξε αναστάτωση από διαδήλωση αντιεμβολιαστών, οι οποίοι με τη συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης πέρασαν από την Τσιμισκή, την Αριστοτέλους, τη Νίκης για να καταλήξουν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γενικώς -λένε οι έμποροι και οι επαγγελματίες του κέντρου- είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

Κινηματογραφική… απόδραση

Απίστευτο, κινηματογραφικό, χολιγουντιανό και όμως αληθινό, που συμβαίνει όταν τα ψώνια γίνονται… ροκ. Πολυκατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο για λόγους ασφαλείας κατεβάζει τα στόρια κάθε φορά που περνάει από μπροστά διαδήλωση -και πολύ καλά κάνει-, φυγαδεύει τους πελάτες που βιάζονται να αποχωρήσουν από ένα πορτάκι που βγάζει σε διπλανή πολυκατοικία, η οποία έχει είσοδο σε παράδρομο. Κάπως αδόκιμη τακτική, αλλά το αποτέλεσμα «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».

Διεύρυνση της διοίκησης του ΣΕΒΕ

Αύριο το απόγευμα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, καθώς θα συνδυαστεί με το κόψιμο της πίτας για τη νέα χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι θα παραβρεθούν πολλά μέλη του Συνδέσμου εκτός Δ.Σ. Ο πρόεδρος Γιώργος Κωνσταντόπουλος αποχωρεί το Μάιο, αφού συμπληρώνει τις δύο διετείς θητείες που προβλέπει το καταστατικό, και θέλει να ευχαριστήσει με τον τρόπο του τα μέλη, οπότε προβλέπεται ένα ζεστό και ενδιαφέρον κοινωνικό γεγονός. Επί της ουσίας υπάρχει κάτι στο αυριανό Δ.Σ. που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για το μέλλον. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που διανεμήθηκε στα μέλη, το Δ.Σ. προτίθεται να ανακηρύξει τον επιχειρηματία Αθανάσιο Κουιμτζή, ο οποίος είναι επικεφαλής του ομώνυμου βιομηχανικού και εμπορικού ομίλου, που δραστηριοποιείται στον αγροτικό και τον αμυντικό τομέα, σε Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΣΕΒΕ για θέματα βιομηχανίας. Η εξέλιξη συμπίπτει με τις διεργασίες που γίνονται στον ΣΕΒΕ για τη διαδοχή Κωνσταντόπουλου και πιθανόν να σχετίζεται με το θέμα. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, άλλωστε, αναφερόμενοι στον Θ. Κουιμτζή μιλούν για εξαιρετική περίπτωση με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε αρκετές χώρες και σημαντικές επαφές με τον αμερικανικό παράγοντα, αφού έχει ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.

Τα ελληνικά χρώματα αντέχουν

Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και των ανακαινίσεων κατοικιών τα τελευταία χρόνια πριμοδοτούν τη βιομηχανία χρωμάτων που επέδειξε ανθεκτικότητα στην κρίση της πανδημίας, μετά από απώλειες 40% κατά την δεκαετή κρίση που προηγήθηκε. Το 2020 η βιομηχανία παρουσίασε συγκρατημένη πτώση, με ενδεικτική την μείωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής προϊόντων του κλάδου κατά -1,4% ενώ σταθερός έμεινε ο δείκτης τιμών χονδρικής, καθώς αυξήθηκε οριακά κατά +0,3%. Η βιομηχανία χρωμάτων, που είναι ο πρώτος κλάδος σε αριθμό πιστοποιημένων προϊόντων στην Ελλάδα, κυριαρχείται από οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις -πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη- με περιορισμένη δραστηριότητα θυγατρικών πολυεθνικών. Οι εξαγωγές ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 10% της δραστηριότητας του κλάδου, ενώ οι εισαγωγές στα οικοδομικά χρώματα αντιπροσωπεύουν περίπου 5% της αγοράς.