Skip to main content

Κίνηση Πολιτών για ΔΕΘ: Είτε ανάπλαση είτε ConFex Park είναι το ίδιο πράγμα, 11 χαμένα χρόνια

Για επικοινωνιακή διαχείριση μιας εξαπάτησης που ναυαγεί κάνει λόγο η Κίνηση Πολιτών, καταγγέλλοντας τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα και το ΤΑΙΠΕΔ για παραπλάνηση και εμπαιγμό των Θεσσαλονικέων

«Είτε "Ανάπλαση της ΔΕΘ" είτε “ConFex Park” πρόκειται για το ίδιο πράγμα: Έντεκα χαμένα χρόνια για τη ΔΕΘ, τη Θεσσαλονίκη και την οικονομία της! Έντεκα χρόνια δημοσίων σχέσεων, εξαγγελιών και, τελικά, παραπλάνησης, αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τις μελέτες ούτε για την κατασκευή του έργου».

Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ-Μητροπολιτικό Πάρκο για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη», που αξιώνει η ΔΕΘ να μεταφερθεί στα δυτικά και οι εγκαταστάσεις της στο κέντρο της πόλης να μετατραπούν σε μητροπολιτικό πάρκο, επισημαίνοντας ότι οι Θεσσαλονικείς δεν αξίζουν και δεν ανέχονται κι άλλο εμπαιγμό.

Καταγγέλλοντας απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης από τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα και το ΤΑΙΠΕΔ, η Κίνηση χαρακτηρίζει το «μοντέρνο κι ελκυστικό ως αγγλοσαξονικό "ConFex Park"» ως «παλιό φαγητό» που σερβίρεται με καινούργιο όνομα την «αποτυχημένη, ψευδεπίγραφη ανάπλαση» να «ξεχαστεί» σιγά σιγά με όλα τα βάρη που κουβαλάει.

«Η πρόσφατη ανακίνηση μέσω δημοσιευμάτων της συζήτησης για το μεγαλεπήβολο real estate project με το –έως πρότινος– όνομα «Ανάπλαση της ΔΕΘ» είναι μία ακόμα ένδειξη του ναυαγίου της «μεγαλύτερης αναπτυξιακής επένδυσης στη Θεσσαλονίκη». Τώρα, και οι πλέον καλόπιστοι υποστηρικτές της ψευδεπίγραφης ανάπλασης:

  • Δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι εδώ και έντεκα χρόνια (από το 2012), οπότε ανατράπηκαν τόσο ο θεσμοθετημένος –στο ισχύον από το 1985 όσο και στο αναθεωρημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης– σχεδιασμός για τη δημιουργία «Μητροπολιτικού Πάρκου» στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ όσο και η κατασκευή του νέου Εκθεσιακού Κέντρου στη δυτική Θεσσαλονίκη, η λεγόμενη «Ανάπλαση της ΔΕΘ» παραμένει στα χαρτιά ή καλύτερα στα φωτορεαλιστικά, στα video και στις μακέτες!
  • Δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι παρά τις θεσμικές ρυθμίσεις με τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια που υποστηρίχθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μετά το 2012, αλλά και την αμέριστη εμπιστοσύνη στην ίδια «χαλκέντερη» στις πολιτικές αλλαγές διοίκηση της ΔΕΘ, στο επίπεδο της υλοποίησης του project τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά πενιχρά.
  • Δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι ένα έργο που αρχικά εκτιμήθηκε σε περίπου 130 εκατ. ευρώ, σήμερα έχει ανέλθει αισίως (ως εκτίμηση και πριν ξεκινήσει) στα 300 εκατ. ευρώ.
  • Δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι δεν έχει βρεθεί επενδυτής, παρά τα «κίνητρα» (εμπορικές χρήσεις, πολυώροφο ξενοδοχείο 120 κλινών, πάρκινγκ 2.500 θέσεων, επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο), ώστε «να βγάλει τα λεφτά του» (αφού η εκθεσιακή δραστηριότητα δεν αποφέρει ικανό κέρδος), αλλά και να έχει εγγυημένη (μέσω ΣΔΙΤ «αλά γκρέκα») από το δημόσιο (δηλαδή τους φορολογούμενους και τις φορολογούμενες) απόσβεση της επένδυσης και συμφωνημένο κέρδος.
  • Δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι στα χρηματοδοτικά σενάρια, εκτός από τον ανύπαρκτο επενδυτή που ακόμα δεν είναι βέβαιο τι θα εισφέρει, το κράτος πλέον αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο τόσο μέσω του ΠΔΕ όσο και πιθανότατα ως εγγυητής του φορέα υλοποίησης, δηλαδή της ΔΕΘ Helexpo, που θα δανειστεί για να υλοποιήσει το έργο.
  • Δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι η «νέα ΔΕΘ», που θα ξεκινούσε το 2023 και θα εγκαινιαζόταν το 2026 (στην 100ή επέτειο του θεσμού), στην καλύτερη περίπτωση, και αν δοθεί άμεσα το πράσινο φως από την ΕΕ μετά τις εκλογές, θα προκηρυχθεί το 2024 με διαγωνιστική διαδικασία για προτιμητέο επενδυτή που θα αναδειχθεί (καλώς εχόντων των πραγμάτων) το 2025, οπότε η ολοκλήρωση της κατασκευής θα πρέπει να αναμένεται μετά το 2029, λαμβάνοντας υπόψη και μια ήπια εκδοχή αναφορικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν.

Τι επιχειρούν να κάνουν λοιπόν οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι της ΔΕΘ και του ΤΑΙΠΕΔ βλέποντας πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει αυτό το εμμονικό, καταστροφικό εγχείρημα; Επικοινωνιακή διαχείριση! Εγκαταλείπουν την αναφορική στην πόλη και επικοινωνιακά δημιουργική «Ανάπλαση της ΔΕΘ» που αποδείχθηκε ψευδεπίγραφη, όπως από την αρχή κατήγγειλε η «Κίνηση Πολιτών - ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη». Προβάλλουν το μοντέρνο και ελκυστικό (ως αγγλοσαξονικό) "ConFex Park" που επιτρέπει και το ίδιο παλιό φαγητό να σερβιριστεί με καινούργιο όνομα και η αποτυχημένη, ψευδεπίγραφη ανάπλαση να «ξεχαστεί» σιγά σιγά με όλα τα βάρη που κουβαλάει.

Η «Κίνηση Πολιτών - ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη», που από την αρχή κατήγγειλε την ψευδεπίγραφη ανάπλαση και συντάχθηκε και προώθησε τις απόψεις των επιστημονικών φορέων, των πρωτοβουλιών πολιτών, των επτά (7) δημάρχων της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, και των απλών πολιτών της Θεσσαλονίκης, όλων των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων μέχρι το 2012, που ανέδειξαν το εγκληματικό λάθος (αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά), καταγγέλλει ακόμα μία φορά ένα έργο που αν υλοποιηθεί:

  • Θα αποτελέσει την απώλεια μιας τεράστιας ευκαιρίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στον αστικό της πυρήνα, που είναι τόσο περιβαλλοντικά φορτισμένος ώστε οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αέρια ρύπανση του κέντρου της Θεσσαλονίκης από τα τοξικά αιωρούμενα σωματίδια.
  • Θα ζημιώσει οικονομικά το ελληνικό δημόσιο σε μια εποχή που η Ελλάδα διαθέτει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια κοινοτικών πόρων και δεν υφίστανται πλέον οι πιεστικές μνημονιακές συνθήκες που οδήγησαν στο «αναγκαίο κακό» της δόμησης Νέας ΔΕΘ στη θέση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου.
  • Θα αποτελέσει εξαιρετικό αντιπαράδειγμα σχεδιασμού με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, τα σύγχρονα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης, την πρόσφατη εμπειρία αντιμετώπισης πανδημιών και την ανάγκη αύξησης της ανθεκτικότητας της Θεσσαλονίκης έναντι φυσικών καταστροφών.
  • Θα χάσει τη δυνατότητα η δυτική Θεσσαλονίκη, για την οποία όλα τα κόμματα δηλώνουν προεκλογικά την αγάπη τους, να αποκτήσει ένα έργο οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
  • Θα χαθεί η ευκαιρία ανάπτυξης της ΔΕΘ, χωρίς τους θανάσιμους περιορισμούς στο κέντρο της πόλης.

Είτε «Ανάπλαση της ΔΕΘ» είτε “ConFex Park” πρόκειται για το ίδιο πράγμα:

Έντεκα χαμένα χρόνια για τη ΔΕΘ, τη Θεσσαλονίκη και την οικονομία της!

Έντεκα χρόνια δημοσίων σχέσεων, εξαγγελιών και, τελικά, παραπλάνησης, αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τις

μελέτες ούτε για την κατασκευή του έργου.

Οι Θεσσαλονικείς δεν αξίζουν και δεν ανέχονται κι άλλο εμπαιγμό.

Αξιώνουν ο χώρος της ΔΕΘ να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη και η ΔΕΘ να αναπτυχθεί δυτικά της πόλης».