Skip to main content

Κίνηση Πολιτών για Μητροπολιτικό Πάρκο: Φιάσκο η ανάπλαση της ΔΕΘ

«Έντεκα χρόνια από την εξαγγελία της πολυδιαφημισμένης “ανάπλασης”, ούτε το χρηματοδοτικό σχήμα έχει επιλεγεί ούτε μελέτες εφαρμογής υπάρχουν», αναφέρουν τα μέλη της Κίνησης

Στην επαναξιολόγηση του master plan για την ανάπλαση της ΔΕΘ, την οποία ανακοίνωσε το Υπερταμείο στο στρατηγικό του πλάνο για τη διετία 2022-2024 αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Το Υπερταμείο έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της επαναξιολόγησης συντάχθηκαν διαφοροποιημένα χρηματοδοτικά σενάρια και πλέον κατέληξε στο βέλτιστο πλάνο για την εταιρεία, καθώς και το σχετικό χρηματοοικονομικό μοντέλο διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και το κράτος, ενώ παράλληλα αναζητούνται πιθανές χρηματοδοτικές επενδύσεις.

«Σε τεράστιο φιάσκο πάει να εξελιχθεί η ψευδώνυμη «ανάπλαση» της ΔΕΘ, καθώς, όπως μας πληροφορεί το Υπερταμείο, ο πραγματικός δηλαδή ιδιοκτήτης και διαχειριστής της ΔΕΘ: “Λόγω των ιδιαίτερων  χαρακτηριστικών του έργου και της σύνθεσης διάφορων χρήσεων… αποφασίσθηκε να εξετασθεί διακριτά η βιωσιμότητα όσο και το χρηματοοικονομικό μοντέλο”.

Δηλαδή, 11 χρόνια από την εξαγγελία της πολυδιαφημισμένης «Ανάπλασης», και παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις για το αντίθετο, ούτε το χρηματοδοτικό σχήμα έχει επιλεγεί ούτε μελέτες εφαρμογής υπάρχουν, όπως ζήτησε το ΣτΕ. Ακόμη χειρότερα όμως, με την διαφαινόμενη επανεξέταση ακόμα και του κτιριολογικού προγράμματος, αλλά και την κατάτμηση του έργου της "ανάπλασης" αποκαλύπτεται πλήρως ο εξαρχής στόχος της αντιμετώπισης της έκτασης της ΔΕΘ ως ενός οικοπέδου-φιλέτο προς εκποίηση! Εκποίηση η οποία τώρα σκέφτονται να την προωθήσουν τμηματικά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών.

Επισημαίνεται επίσης ότι «για να ξεπεραστεί όμως η αδυναμία χρηματοδότησης του φαραωνικού σχεδίου δεν υπάρχει παρά η προσφυγή σε σύμβαση μέσω ΣΔΙΤ, όπως επανέλαβε χθες ο κ. Χατζηδάκης. Και, για να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής, πρέπει να εξασφαλίσει προνομιακούς όρους χρηματοδότησης και κρατικές εγγυήσεις, τέτοιες, που θα αποτελούν ένα τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος του δημοσίου. Αλλά επειδή ούτε έτσι δεν προχωράει η “ανάπλαση” του εκθεσιακού κέντρου και το “πάρκο” του σχεδίου, προτείνεται η τμηματική υλοποίηση» και τονίζεται ότι «οι επιλογές είναι ανάμεσα σε τεράστιο φιάσκο ή τεράστιο σκάνδαλο».

Στην ίδια ανακοίνωση της μέλη της Κίνησης Πολιτών  για το Μητροπολιτικό Πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αναρωτιούνται «με ποια κριτήρια θα αποφασίσει το Υπερταμείο;», και σχολιάζουν «μα, όπως δηλώνει ξεδιάντροπα, όσο και παραπλανητικά, με κριτήριο το βέλτιστο πλάνο για την εταιρεία. Προσέξετε, για την Εταιρεία, προφανώς τον Παραχωρησιούχο, ΟΧΙ για την πόλη!!! Αντιμετωπίζουν δηλαδή το χώρο της ΔΕΘ ως οικόπεδο-φιλέτο για εκμετάλλευση, παραγνωρίζοντας υφιστάμενους σχεδιασμούς για Μητροπολιτικό πάρκο και την ανάγκη της πόλης για ανάσα στο πιο επιβαρυμένο σημείο της. Υπάρχει οικονομικά εφικτή και περιβαλλοντικά σωστή λύση: Ασφαλώς, είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο με ανάπλαση των ιστορικών κτιρίων της ΔΕΘ και χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως «μια τέτοια προσέγγιση για την ανάπλαση και επανάχρηση υφιστάμενων κτιρίων είναι απολύτως σύμφωνη με τις αρχές της βιωσιμότητας και ακολουθείται παγκοσμίως, αντί της κατεδάφισης και ανέγερσης νέων. Τα διατηρούμενα κτίρια μετά την ανακαίνισή τους μπορούν να αποτελέσουν τους σύγχρονους χώρους για ελαφρές εκθέσεις μιας σύγχρονης ΔΕΘ, αναβαπτίζοντάς την και διασφαλίζοντας την ιστορική συνέχεια του θεσμού. Και επειδή όλα τα άλλα, Business Center, ξενοδοχείο, νέοι εμπορικοί χώροι, γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατασκευαστούν, απομένει ενιαία έκταση ίση με το 80% της συνολικής επιφάνειας για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου».

Και η ίδια ανακοίνωση καταλήγει: «Για την πόλη, η λύση που συμβάλλει στη βιωσιμότητα και τη χωρική συνοχή της, ενώ εξασφαλίζει συγχρόνως το αναπτυξιακό μέλλον ενός σύγχρονου εκθεσιακού φορέα, είναι η Διπλή Ανάπλαση: Μητροπολιτικό Πάρκο με εκθεσιακές ελαφρές λειτουργίες στη σημερινή θέση και ανάπτυξη σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου, στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, εκεί που είχε αποφασισθεί και είχε συμφωνηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τους φορείς της πόλης.
Έντεκα χαμένα χρόνια μέχρι σήμερα, είναι πολλά».