Skip to main content

Κινητικότητα για την Ελλάδα εντός κι εκτός συνόρων...

Tο τελευταίο διάστημα σημειώνεται πολύ μεγάλη κινητικότητα επί ελληνικού εδάφους. H περίπτωση της γαλλικής εταιρείας Lafarge.

Άλλοι έρχονται, άλλοι ετοιμάζονται να φύγουν κι άλλοι το σκέφτονται. Ο,τι κι αν ισχύει, πάντως, το συμπέρασμα είναι ένα: το τελευταίο διάστημα σημειώνεται πολύ μεγάλη κινητικότητα επί ελληνικού εδάφους.

Για παράδειγμα, έτοιμη για να φύγει από την χώρα μας φέρεται να είναι η γαλλική Lafarge. Ήδη έχει ενημερώσει, σχετικά, τους εδώ εταίρους της και έχει ξεκινήσει τις προκαταρκτικές κινήσεις. Αιτία αυτής της απόφασης είναι η μειωμένη κίνηση του κλάδου διεθνώς.

Το θέμα της αναμένεται να τεθεί και κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, αν και οι πιθανότητες να αλλάξουν οι αποφάσεις είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Τουλάχιστον αυτό διδάσκει η έως τώρα εμπειρία, από άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, το κλίμα στις διεθνείς αγορές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αρχίζει, σιγά - σιγά, να φτιάχνει. Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση αποκομίζουν οι απεσταλμένοι τους σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Υπό έναν όρο: ότι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα είναι μεγάλος. Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί για κάτι τέτοιο, όταν, για παράδειγμα, το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών ήταν αυτό που μπήκε κυρίως στο στόχαστρο των ελεγκτών, κατά τη διάρκεια του τελευταίου stress test; Και υποτίθεται ότι είναι από τα πλέον υγιή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε πρόβλημα σε μια από τις τέσσερις και την «πλήρωσαν» στο τέλος όλες. «Στην αρχή μας ζήτησαν 400 φακέλους, για να τους εξετάσουν, μετά άλλους 200 και μετά άλλους 80 κι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Θα έλεγε κανείς ότι έχουν προαποφασίσει τι θα ανακοινώσουν και προσπαθούν να βγάλουν τον μέσο όρο», μας έλεγε το Σαββατοκύριακο τραπεζίτης που συνεργάστηκε μαζί τους.

Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτό θα είναι το πρώτο stress test, το οποίο, πρώτα θα ολοκληρωθεί και μετά θα ανακοινωθεί το μοντέλο που εφαρμόσθηκε.