Skip to main content

Ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς σχεδιάζει αγορά ή ενοικίαση κατοικίας

Τι δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων της Ν.Α. Ευρώπης - Υποχωρεί το Airbnb στη Θεσσαλονίκης

Κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει στην αγορά των ακινήτων της Θεσσαλονίκης καθώς το 32% των πολιτών σχεδιάζει να αγοράσει ή να ενοικιάσει κατοικία στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Interview για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων Ακινήτων της Ν.Α. Ευρώπης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται ότι το 75% θεωρεί αρκετά έως πολύ δύσκολο να βρει ακίνητο της αρεσκείας του, είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοίκιο. Το ποσοστό αυτό αφορά κυρίως ενοικιαστές, καθώς η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 82% των πολιτών αναφέρει ότι οι τιμές των ενοικίων είναι υψηλές ενώ μόνο το 16% υποστηρίζει ότι οι τιμές είναι λογικές και μόλις το 2% χαμηλές. Πιο ευχαριστημένοι φαίνονται οι Θεσσαλονικείς με τις τιμές των πωλήσεων καθώς το 42% κρίνει ότι είναι λογικές, το 45% υψηλές και το 13% χαμηλές.

Στο 30% η αύξηση των ενοικίων

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα των τιμών των ενοικίων στην πόλη, ο κ. Γεωργάκος επισήμανε πως μετά από τη μεγάλη πτώση που γνώρισαν στη διάρκεια της κρίσης, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν πλέον έως και 30%. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι της αύξησης είναι συγκεκριμένοι και είναι το ότι επί 10 χρόνια δεν υπήρχε ανοικοδόμηση, ότι πολλές οικογένειες μετακόμισαν από τα προάστια στο πολεοδομικό συγκρότημα και ότι περίπου 300.000 ακίνητα πανελλαδικά βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε και μια ακόμα αιτία λέγοντας ότι η αρχή της αύξησης των ενοικίων έγινε με την έλευση των ΜΚΟ οι οποίες έφεραν φρέσκο ευρωπαϊκό χρήμα για την ενοικίαση σπιτιών που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες πηγαίνοντας τις τιμές από 300 στα 450 ευρώ.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ρόλο παίζει και το ότι έχει μειωθεί σημαντικά η ιδιοκατοίκηση. Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των Θεσσαλονικέων νοικιάζει και μόλις το 56% μένει σε ιδιόκτητο σπίτι την ώρα που πριν από κάποια χρόνια το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης έφτανε πανελλαδικά το 80%. Σε αντίθεση με τις τιμές στα ενοίκια, ο κ. Γεωργάκος εκτιμάει πως η αύξηση στις τιμές πώλησης των σπιτιών δεν ξεπερνάει το 10%.

Υποχωρεί το Αirbnb

Αναφορικά με τις επενδύσεις που θα γίνουν στα ακίνητα, το συντριπτικό 88% αναφέρει ότι δεν θα προβεί σε ανακαίνιση τα επόμενα δύο χρόνια, και μόνο ένα 12% δηλώνει ότι θα το κάνει. Το 12% αυτό ωστόσο συνεπάγεται σε 20.000 – 30.000 ανακαινίσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα. Στην ερώτηση ακόμα για το αν θα έβαζαν το ακίνητό τους σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, το 70% απάντησε όχι και μάλλον όχι, ενώ μόνο το 30% ναι ή μάλλον ναι.

Όπως τόνισε ο Κώστας Γεωργάκος, Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, ο αριθμός των airbnb θα μειώνεται σταδιακά καθώς πολλοί ιδιοκτήτες καταλαβαίνουν ότι δεν τους συμφέρει. Τέλος, η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεσίτες έχουν αρχίσει να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου καθώς το 42% των πολιτών εμπιστεύεται τους μεσίτες για ενοικίαση ή αγορά, και από το ποσοστό αυτό το 75% έχει μείνει ικανοποιημένο.