Skip to main content

Η κρίση του κορωνοϊού φέρνει εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο

Η απόφαση της Φρανκφούρτης, για τη μετάθεση των τραπεζικών στρες τεστ, μόνο εντύπωση δεν προκαλεί. Αντιθέτως, αυτό που προκαλεί είναι ανακούφιση...

Πού οδηγεί η κρίση του κορωνοϊού; Μεταξύ άλλων και σε νέα συγκέντρωση των επενδυτικών τραπεζών, όπως προβλέπουν Morgan Stanley και Oliver Wyman, με αντίστοιχες εκθέσεις τους.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η συρρίκνωση θα είναι ευρύτερη στον τραπεζικό κλάδο. Και μάλιστα, ότι είναι πιθανό, αυτή τη φορά, στις αναμενόμενες εξελίξεις να πρωταγωνιστήσουν και προβληματικές γερμανικές τράπεζες. Αλλά και ιταλικές. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δεν θα πρέπει να προκαλέσει την απορία κανενός αν στο μέλλον (ξανά)προκύψουν σενάρια προσέγγισης, για παράδειγμα, της Deutsche Bank με την Commerzbank. Με τις ευλογίες του Βερολίνου. Κινήσεις δε, απ ό,τι λέγεται κυοφορούνται και σε ισπανικό επίπεδο, αλλά και όχι μόνο.

Μέσα σε αυτό το εξελισσόμενο περιβάλλον, η απόφαση της Φρανκφούρτης, για τη μετάθεση των τραπεζικών στρες τεστ, μόνο εντύπωση δεν προκαλεί. Αντιθέτως, αυτό που προκαλεί είναι ανακούφιση, λόγω της συγκυρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι τα τεστ οδεύουν προς το 2021 και μάλιστα προς το τέλος του.

Τέλος να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα, οι όποιες συζητήσεις γίνονται για την επόμενη μέρα του τραπεζικού συστήματος, είναι εντελώς θεωρητικές. Κι έτσι θα μείνουν, για πολύ καιρό ακόμα. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ενδεχόμενο νέου κύκλου συγκέντρωσης των εγχώριων τραπεζών δεν υπάρχει. Τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Οι τέσσερις συστημικές θα εξακολουθήσουν, όπως όλα δείχνουν, την αυτόνομη πορεία τους.