Πέμπτη 13 Μαΐου 2021
x

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ

Στην απόφαση της Εκκλησίας να τελέσει λειτουργίες για τα Φώτα παρά το νέο lockdown, απαντά η κυβέρνηση τονίζοντας πως οι νόμοι είναι για όλους.

Απάντηση στην απόφαση της Εκκλησίας να μην εναρμονιστεί με τα μέτρα της Πολιτείας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, προχωρώντας σε λειτουργίες για τα Θεοφάνεια, δίνει η κυβέρνηση.

Διαβάστε - Ιερό «όχι» στο lockdown: Ανοίγουν οι εκκλησίες τα Θεοφάνεια

Στη σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση σημειώνει πως σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών. Τονίζει παράλληλα, πως οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έγιναν κανονικά, συμπληρώνοντας πως το ίδιο είχε προβλεφθεί και για των Θεοφανείων, ωστόσο η επιστροφή σε αυστηρότερο lockdown, καθιστά αδύνατη την τέλεσή τους.

Η κυβέρνηση σημειώνει πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», εκφράζοντας την ελπίδα η Εκκλησία να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης:

Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ