Skip to main content

Κλειδώνουν οι αλλαγές-σοκ στα εργασιακά

Ποιες ανατροπές επιφέρουν σε όρια απολύσεων, αποζημιώσεις και κατώτατο μισθό τα δύο Προεδρικά Διατάγματα για τις εργασιακές σχέσεις.
Σε πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων οδηγεί το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο αυξάνονται τα όρια απολύσεων και μειώνεται το ποσό της αποζημίωσης. Ήδη η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τις αλλαγές «αιτία πολέμου» και προειδοποιεί με απειλή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα αφορά στη μείωση του κόστους των υπερωριών, ενώ με το δεύτερο θα αυξηθεί το όριο απολύσεων από 2%, που είναι σήμερα μέχρι και 5% για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους* (διαβάστε αναλυτικά στο τέλος του κειμένου). Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι μειώνεται μέχρι 50% το ποσό της αποζημίωσης, η οποία θα καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, ενώ η προειδοποίηση για την απόλυση κυμαίνεται από 1 έως 4 μήνες πριν (χρόνος που παλαιότερα έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες).

Σύμφωνα με το Προεδρικό διάταγμα το ποσό της αποζημίωσης εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που θα προειδοποιηθεί ο εργαζόμενος για την απόλυσή του**.

Παράλληλα, ορίζεται νέος κατώτατος μισθός για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών. Αναλυτικότερα, για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών ο κατώτατος μισθός μειώνεται στα 592 ευρώ, ενώ για νεοεισερχόμενους από 21-25 ετών μειώνεται στα 630 ευρώ. Σύμφωνα με το ισχύων καθεστώς ο κατώτατος μισθός είναι 740 ευρώ.

Αλλαγές θα επέλθουν και στον καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και στη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).


*Σχετικά με το ποσοστό των απολύσεων προβλέπεται ότι για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα, ενώ για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα.

**α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) μήνες ως δέκα (10) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ένας (1) μήνας πριν την απόλυση,

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) χρόνια συμπληρωμένα ως δεκαπέντε (15) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δεκαπέντε (15) χρόνια συμπληρωμένα ως είκοσι (20) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από είκοσι (20) χρόνια συμπληρωμένα και άνω, απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.

Εργοδότης ο οποίος δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις των νόμων 2112/20 και 3198/55.

Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόμενο κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση, που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρόνια εργασίας που έχει συμπληρώσει ο απολυόμενος, σε περίπτωση καταγγελίας κατόπιν προειδοποίησης.

2. Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο (2) μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση. Κάθε άλλη ρύθμιση που είναι αντίθετη με την παρούσα καταργείται.