Skip to main content

Κλειστά για μήνες θα παραμείνουν τα Τέμπη

Αρκετούς μήνες φαίνεται πως θα διαρκέσει, τελικά, η αποκατάσταση του προβλήματος των κατολισθήσεων στην κοιλάδα των Τεμπών, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της αυτοψίας που πραγματοποίησε στην πε
Αρκετούς μήνες φαίνεται πως θα διαρκέσει, τελικά, η αποκατάσταση του προβλήματος των κατολισθήσεων στην κοιλάδα των Τεμπών, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της αυτοψίας που πραγματοποίησε στην περιοχή κλιμάκιο Ελβετών ειδικών.

Όπως αποκάλυψε  το μεσημέρι σε συνάντησή του με το νομάρχη Λάρισας, κ. Λουκά Κατσαρό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του έργου «Μαλιακός-Κλειδί», κ. Μπερνάρντ Κούλε, ο οποίος συνοδευόταν από το Γενικό Διευθυντή της εταιρίας, κ. Δημήτρη Γκατσώνη, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της αυτοψίας των Ελβετών δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρότερο από ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί. Έτσι, θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι μετά τις γιορτές αναμένεται το οριστικό πόρισμα των ειδικών, ώστε να αποσαφηνισθεί ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει σε δική του αυτοψία με την αρωγή ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό, προκειμένου να καθοριστεί η αιτία που προκαλεί τις κατολισθήσεις, οι οποίες συνεχίζονται, αλλά και να ξεκαθαρισθεί η διαδικασία που θα επιλεγεί για την αποκατάσταση των ζημιών και την πρόληψη νέων.

«Θέλουμε και εμείς να αποκατασταθεί γρήγορα το πρόβλημα γιατί χάνουμε πελάτες αλλά κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια όλων των οδηγών» τόνισε ο κ. Κούλε. Τέλος, απέδωσε τις κατολισθήσεις στις ισχυρές βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος στην περιοχή, επικαλούμενος και τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης που διενήργησε το ΤΕΕ, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο στα ελληνικά χρονικά, αφού κατά τη φονική κατολίσθηση αποκολλήθηκαν από το βουνό βράχια 500 τόνων.  

Ο νομάρχης Λάρισας

Ο νομάρχης Λάρισας κάλεσε χθες την κατασκευάστρια εταιρία η οποία έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας του παραλιακού οδικού άξονα έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα στα Τέμπη, να προχωρήσει άμεσα σε έργα βελτίωσης του δρόμου και άλλων εναλλακτικών οδών, που εξυπηρετούν και την ενδονομαρχιακή συγκοινωνία. Κλιμάκιο της Ν.Α. επισκέφθηκε χθες την περιοχή και σήμερα θα αποσταλεί στην εταιρία το πόρισμα με τα έργα που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση του οδικού άξονα των παραλίων με την κατασκευή ραμπών, τοιχίων, στηθαίων, τον καθαρισμό όλων των τάφρων και την ασφαλτόστρωση ορισμένων σημείων.  Εκτός από αυτά τα έργα, ο κ. Κατσαρός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ασφαλτόστρωση του δρόμου Μακρυχωρίου-Γόννων προκειμένου μέρος της κίνησης να διοχετεύεται μέσω Καλλιπεύκης. Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να καλυφθεί με Τρία Άλφα ο χωματόδορομος, μήκους 3 χλμ. που συνδέει την Ιτέα με τη Ραψάνη, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των δήμων Γόννων και Κάτω Ολύμπου. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει σαφής σήμανση σε όλο το μήκος των εναλλακτικών οδών ενώ ειδική αναφορά έκανε και στα Αμπελάκια τονίζοντας ότι πρέπει να μπουν πινακίδες στον ΠΑΘΕ που να ενημερώνουν τους οδηγούς ότι η ιστορική κοινότητα είναι προσβάσιμη και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να φθάσει κανείς εκεί. 

Προβλήματα τροφοδοσίας

Ο κ. Κατσαρός πρόσθεσε ότι τα αίτια των κατολισθήσεων και ο χρόνος αποκατάστασης των ζημιών θα προσδιορισθούν μετά τις γιορτές αλλά οι παρεμβάσεις στον παραλιακό άξονα οφείλουν να γίνουν ταχύτατα, αφού ο νομός αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα επικοινωνίας και μεταφοράς αγαθών. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι πλέον υφίσταται ζήτημα τροφοδοσίας του νομού με καύσιμα ενώ υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους ενώ θα πρέπει να επωμισθούν επί μακρόν και ένα αυξημένο κόστος μεταφοράς και διάθεσής τους στην αγορά.