Skip to main content

Με επίσκεψη Μπουτάρη στα Σκόπια κλείνει η «Διπλωματία των Πόλεων»

Αποστολή του δήμου παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στα Σκόπια για θέματα τουρισμού και ανάπτυξης συνεργασιών.

Στην πόλη των Σκοπίων, από όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013, θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της «Διπλωματίας των Πόλεων», μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από τη διοίκηση Μπουτάρη με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη και την εξωστρέφεια της πόλης.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας καθώς και η Κατερίνα Καμάρα, πολιτική επιστήμονας και μέλος του ΔΣ του MOMus θα βρεθούν σήμερα στα Σκόπια όπου θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, τον νέο πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς και τον δήμαρχο των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ.

Οι συναντήσεις θα κινηθούν γύρω από θέματα τουρισμού και ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των δύο πόλεων ενώ θα δώσουν και την ευκαιρία στους κ.κ. Μπουτάρη και Πέγκα να αποχαιρετίσουν τους συνομιλητές του καθώς από Σεπτέμβριο παραδίδουν τη σκυτάλη στην επόμενη διοίκηση.

Η αποστολή του δήμου θα επισκεφθεί και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων με το οποίο το MOMus έχει ήδη αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κ. Πέγκας είχε επισημάνει μιλώντας για τη Διπλωματία των Πόλεων ότι αποτελεί πρωτοβουλία που έφερε αποτελέσματα στην πόλη και μάλιστα πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τα ποσά που δαπανήθηκαν. «Αν υπολογίσει κανείς ως ελάχιστο έσοδο για κάθε ταξιδιώτη που έρχεται στην πόλη μας το ποσό των 100 ευρώ σε σχέση με τις 2,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που προσθέσαμε στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να αντιληφθεί τα οικονομικά οφέλη. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, στις καλύτερες περιόδους της διοίκησης Μπουτάρη, είχε budget τουρισμού τον χρόνο 150.000 ευρώ για όλες τις δράσεις, όπως το food festival, τις εκδηλώσεις στην πόλη, για παρουσία σε εκθέσεις, έντυπα κτλ, ενώ υπήρξαν χρονιές που τα κονδύλια έπεφταν στα 80.000 ευρώ. Το κόστος των ταξιδιών ήταν πολύ μικρό και ήταν μόνο ένα μέρος, διότι η Διπλωματία περιελάμβανε πολλά πράγματα, τα οποία είχαν να κάνουν και με το follow up των αποστολών», είχε τονίσει ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης.