Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019
x

ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το σωματείο «Δράση για την άγρια ζωή» τονίζει την κούραση των εθελοντών, τη μετάδοση νοσημάτων λόγω πληθώρας περιστατικών και την άγνοια φορέων.

Τις πύλες του αναγκάζεται να κλείσει προσωρινά, το μοναδικό νοσοκομείο για τα άγρια ζώα στη Βόρεια Ελλάδα που λειτουργεί στον δήμο Δέλτα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το σωματείο «Δράση για την άγρια ζωή», αυτό γίνεται προκειμένου να μπορούν να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου άγριων ζώων (αποφυγή τραυματισμών των εθελοντών λόγω κούρασης, μετάδοση νοσημάτων από ζώο σε ζώο ή και σε άνθρωπο λόγω της πληθώρας των περιστατικών), καθώς επίσης για να σταθεί εφικτό να φροντιστούν όπως πρέπει τα ήδη νοσηλευόμενα ζώα.

Σε αυτό, όπως αναφέρουν οι κτηνίατροι και οι εθελοντές του σωματείου, συνετέλεσαν διάφοροι παράγοντες. Ένας λόγος είναι «η μη θεσμοθέτηση σταθερού χρηματοδοτικού εργαλείου από το κράτος το οποίο να καλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον των εξόδων λειτουργίας των κέντρων περίθαλψης, τα οποία μην ξεχνάμε πως επιτελούν έργο το οποίο όφειλε να υλοποιεί το κράτος». Μάλιστα, υπογραμμίζει το σωματείο, «η υλοποίηση αυτού του έργου από το κράτος θα στοίχιζε πολλαπλάσια χρήματα στο ελληνικό δημόσιο από αυτά που απαιτούνται για τη στήριξη των κέντρων περίθαλψης».

Ένας ακόμη παράγοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι η άρνηση του ΔΕΔΔΗΕ να καλύψει το κόστος νοσηλείας των τραυματισμένων από τα ηλεκτροφόρα καλώδια του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος πουλιών. «Την περίοδο 2015-2017 το κόστος αυτό για τον οργανισμό μας ξεπέρασε τις 20.000 ευρώ, σε αυτό όμως θα επανέλθουμε με νέο δελτίο τύπου προσεχώς».

Επιπλέον, το σωματείο καταγγέλλει την «άρνηση του ΟΤΕ να τοποθετήσει 2 κολώνες προκειμένου να αποκτήσει ο οργανισμός μας σταθερή γραμμή τηλεφώνου και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα στο τεράστιο όγκο τηλεφωνημάτων. Κι αυτό καθώς ο ΟΤΕ θεώρησε πως το κόστος τοποθέτησης των δύο κολώνων είναι ασύμφορο μπροστά στο κοινωνικό έργο που επιτελεί ο οργανισμός μας».

«Εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης έδειχνε λίγο ενδιαφέρον για τα εκατοντάδες ζώα που μεταφέρουν κάθε έτος σε μας οι δημότες του, θα ανακούφιζε κάπως την κατάσταση» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Ελπίζουμε ο δήμος Δέλτα να προχωρήσει σύντομα στην παραχώρηση της έκτασης λίγων στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητοι κλωβοί επανένταξης για την πληθώρα των άγριων ζώων που δέχεται ο οργανισμός μας, ώστε να γίνεται καλύτερη και ολοκληρωμένη δουλειά».

Το σωματείο τονίζει μάλιστα πως είναι χαρακτηριστική η αντίδραση των ξένων εθελοντών που φιλοξενεί αυτή την περίοδο.

«Απορούν πως είναι δυνατόν σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κράτος και οι διάφοροι φορείς να δείχνουν τόση αδιαφορία για ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελείται» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ως εκ τούτου ο οργανισμός μας σε πρώτη φάση αποφάσισε να σταματήσει να παραλαμβάνει νέα ζώα και το τηλέφωνο της ομάδας να παραμείνει κλειστό ως και τη Δευτέρα 25/6. Από τη μεριά μας θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να αποκατασταθεί το συντομότερο η ομαλή λειτουργία του Σταθμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Φώτο: Facebook: Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ