Skip to main content

Κλινική Γένεσις: Εντατική Νεογνών με εξαιρετικά υψηλούς δείκτες ασφαλείας - Πρωτεία στους τοκετούς στη Β. Ελλάδα

Στα 17 χρόνια παρουσίας της, η κλινική Γένεσις κατέχει με διαφορά τα πρωτεία σε αριθμό τοκετών στη Β. Ελλάδα

Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ασφαλείας παρουσιάζει η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Γένεσις του ομίλου Euromedica, που είναι και το μεγαλύτερο μαιευτήριο της Β. Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΜΕΝΝ της κλινικής Γένεσις είναι μία από τις πιο ασφαλείς της χώρας, με πολύ υψηλούς δείκτες επιβίωσης.

Στα 17 χρόνια παρουσίας της, η κλινική Γένεσις κατέχει με διαφορά τα πρωτεία σε αριθμό τοκετών στη Β. Ελλάδα, αποτελώντας την πρώτη επιλογή, καθώς διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και πολυετείς συνεργασίες με κορυφαίους γυναικολόγους-μαιευτήρες. Σχεδόν ένα στα τρία μωράκια στη Βόρεια Ελλάδα γεννιέται στην κλινική Γένεσις ενώ ετησίως οι τοκετοί στο μαιευτήριο ξεπερνούν τους 4.000.

Η Μονάδα Εντατικής Νεογνών της κλινικής είναι ειδικά εξοπλισμένη και λειτουργεί σε τρία επίπεδα, απλής, ενδιάμεσης και εντατικής νοσηλείας. Υποστηρίζεται από απόλυτα εξειδικευμένους νεογνολόγους και άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, υπό την καθοδήγηση του παιδίατρου - νεογνολόγου κ. Νικόλαου Νικολαΐδη, επιστημονικού διευθυντή της κλινικής και επιστημονικά υπεύθυνου της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών & Νεογνικού τμήματος.

Το δυναμικό της ΜΕΝΝ ανέρχεται σε 14 κλίνες (5 απλής, 4 ενδιάμεσης, 4 εντατικής νοσηλείας και 1 απομόνωσης), μηχανολογικό εξοπλισμό διεθνών προδιαγραφών (υπερσύγχρονες θερμοκοιτίδες, αναπνευστήρες minimal invasive και υψίσυχνους, C-pap, αναλυτές αερίων), ειδικά μόνιτορ για την παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών των νεογνών σε 24ωρη βάση και ιδανικό περιβάλλον για τα νεογνά.  

Την τελευταία 5ετία στην κλινική Γένεσις έχουν γεννηθεί 20.195 μωρά, εκ των οποίων 1. 970 νοσηλεύτηκαν ως πρόωρα ή/και πάσχοντα στη ΜΕΝΝ. Η περιγεννητική θνησιμότητα είναι μόλις 0,14‰ τοις χιλίοις, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 νεογνά ανά 20.000 γεννήσεις, αριθμός εντυπωσιακά μικρός παγκοσμίως. Τα νεογνά υπολογίζονται από την 22η εβδομάδα κύησης έως και την 1η εβδομάδα της ζωής τους. Η δε νεογνική θνησιμότητα, δηλαδή στις πρώτες 28 ημέρες ζωής του νεογνού, προσεγγίζει το μηδέν, με τον μέσο όρο στην Ελλάδα να ανέρχεται, κατά την περίοδο 2018-2020 στο 2,43‰, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η ασφάλεια των νεογνών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κλινικής Γένεσις, η οποία επενδύει στη  διαρκή ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και  στη συνεργασία με ειδικούς νεογνολόγους και νοσηλευτές, με απόλυτη ενσυναίσθηση και φροντίδα για τους γονείς, ειδικά κατά την περίοδο που το παιδί τους νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής.