Skip to main content

Κλίντον: Σχέδιο βοήθειας 500 εκατ. ευρώ στο Πακιστάν

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο μαζικής βοήθειας στο Πακιστάν, ύψους άνω των 500 εκατ. δολ.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο μαζικής βοήθειας στο Πακιστάν, ύψους άνω των 500 εκατ. δολ.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας θα συμβάλει στη μεταστροφή της κοινής γνώμης που βλέπει με σκεπτικισμό τη χώρα αυτή, σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Η Κλίντον βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ για δύο ημέρες στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Πακιστάν, για μία σειρά από επαφές με στόχο την ενίσχυση της σχέσης των δύο χωρών στον αγώνα κατά της αλ Κάιντα και των ταλιμπάν.

«Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μόνο έναν διάλογο μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά επιθυμούμε και έναν διάλογο μεταξύ λαών», είπε η Κλίντον πριν από το δεύτερο «στρατηγικό διάλογο» μεταξύ των δύο χωρών, που θα διεξαχθεί στο Ισλαμαμπάντ αύριο Τρίτη.

Η Κλίντον αργότερα θα ταξιδέψει στην Καμπούλ για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη, καθώς ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από το Κογκρέσσο.

Το μαζικό σχέδιο βοήθειας που ανακοίνωσε η Κλίντον αφορά διάφορα προγράμματα, όπως την κατασκευή φραγμάτων, νοσοκομείων και την αγροτική ανάπτυξη, που θα χρηματοδοτηθούν με βάση τον αμερικανικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο χρόνο και τριπλασίασε την βοήθεια στο Πακιστάν σε 7,5 δισ. δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Δεν πρόκειται για εφάπαξ δαπάνες. Είναι μακροπρόθεσμες επενδύσεις για το μέλλον του Πακιστάν», δήλωσε η Κλίντον.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Σαχ Μεχμούντ Κουρεσί, συμμεριζόμενος την αισιοδοξία της Αμερικανίδας ομολόγου του, δήλωσε ότι «αυτή είναι μία μεταβατική φάση στις διμερείς μας σχέσεις», είπε ο ίδιος.