Skip to main content

Klonas Winery: Το οινοποιείο από τον λόφο του Παλιοκαλιά που ακούει τους… αμπελοψιθύρους

Το Klonas Winery πραγματοποιεί εξαγωγές στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στην Αυστραλία, έχει αυτή την περίοδο επαφές με τη Δανία, ενώ επόμενος στόχος του είναι η ασιατική αγορά

Είναι πάντα εκεί, για να ακούν κάθε… αμπελοψίθυρο και να φροντίζουν τον αμπελώνα τους. Άλλωστε, πιστεύουν πως τα καλά κρασιά τα φτιάχνει ο οινολόγος και τα μεγάλα το αμπέλι. Με αυτή τη φιλοσοφία πορεύονται στο Klonas Winery ο Κωνσταντίνος Φαρμάκης, η σύζυγός του Αναστασία Κλώνα και η κόρη τους Φωτεινή, έχοντας αφοσιωθεί με πολύ μεράκι στο οικογενειακό οινοποιείο στον λόφο του Παλιοκαλιά, στην καρδιά δηλαδή της ζώνης ΠΟΠ Νάουσας, στους πρόποδες του Βερμίου.

Image

Με 40 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, περί τις 50.000-60.000 φιάλες ετήσια παραγωγή και έξι ετικέτες (τρεις ερυθρές, δύο λευκές και μία ροζέ) το Klonas Winery πραγματοποιεί εξαγωγές στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στην Αυστραλία, έχει αυτή την περίοδο επαφές με τη Δανία, ενώ επόμενος στόχος του είναι η ασιατική αγορά. Ναυαρχίδα των ποικιλιών του είναι το ξινόμαυρο, ενώ σημαντική θέση στα κρασιά του έχει και η τοπική ποικιλία πρεκνάδι. Και οι δύο άλλωστε αποτυπώνουν απόλυτα το μαγικό terroir του Παλιοκαλιά, όπως λέει η 23χρονη Φωτεινή Φαρμάκη, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς του οινοποιείου. «Προσπαθούμε να εκφράσουμε στα κρασιά μας, με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις, το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και το έδαφός της και να διατηρήσουμε την τοπικότητα της κάθε ποικιλίας.

Image

Σκοπός μας είναι η ανάδειξη του ανεξερεύνητου πλούτου των αυτόχθονων ποικιλιών» λέει η Φωτεινή, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή σε αυτόν τον σκοπό της οινολόγου με την οποία συνεργάζεται το οινοποιείο, που είναι η Άρτεμις Τουλάκη.

Image

 

Οι πρώτες φυτεύσεις, το όραμα του παππού και η εξέλιξη

Πίσω από το Klonas Winery βρέθηκε πάνω από δύο δεκαετίες πίσω το όραμα του παππού Δημήτρη Κλώνα, πατέρα της Αναστασίας, ο οποίος έκανε τις πρώτες φυτεύσεις στο κτήμα πριν από το 2000. Ουσιαστική υπόσταση όμως και ανάπτυξη τού έδωσε από το 2002 ο γαμπρός του, Κωνσταντίνος Φαρμάκης, ο οποίος είχε μεγάλη αγάπη για τα κρασιά. Μάλιστα, τη γυναίκα του, Αναστασία, τη γνώρισε μέσα από μια συζήτηση γι’ αυτά.

Image

Από το 2020 στην εταιρεία συμμετέχει ενεργά και η πρώτη εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς, η Φωτεινή Φαρμάκη. Αν και σπούδασε δημοσιογραφία στο ΑΠΘ και στη συνέχεια graphic design, τελικά το οικογενειακό οινοποιείο την κέρδισε. Άλλωστε, από παιδί τριγύριζε στους χώρους του και έχει μνήμες από τον πατέρα, τη μητέρα και τον παππού της να πατούν τα σταφύλια, ενώ θυμάται ακόμα και τον ήχο της ζύμωσης. Σήμερα, παρακολουθώντας και τον κύκλο σπουδών του WSPC, έχει το δικό της όραμα για το Klonas Winery.

Image

 

Image

Πιστεύει πως το μέλλον βρίσκεται στις γηγενείς ποικιλίες και στο άνοιγμα στο εξωτερικό, ενώ έχει την ακλόνητη πεποίθηση πως ο ελληνικός αμπελώνας πρέπει να βρει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Είναι μάλιστα αισιόδοξη για την επόμενη μέρα, βλέποντας πολλά νέα παιδιά να μπαίνουν στις οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου με ενέργεια, δυναμική και ανανεωμένη φιλοσοφία για το κρασί. Μαζί δε με τις δύο μικρότερες αδερφές της, Αλκμήνη και Δήμητρα, που προετοιμάζονται και αυτές να κάνουν την είσοδό τους στον μαγικό κόσμου του οίνου, αλλά και με την πολύτιμη εμπειρία των γονιών της, βλέπει μια νέα προοπτική για το Klonas Winery.

Image