Skip to main content

Κόκκαλης: Ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας

Η μετάβαση σε μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία απαιτεί καθολική πρόσβαση στα βασικά αγαθά της ζωής, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την «επείγουσα ανάγκη» για εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης των οικονομιών και των κοινωνιών, καθώς και τον τρόπο δράσης υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης (LEFT), ο οποίος ήταν ο συντονιστής της συζήτησης «Ανοίγοντας μία δίκαιη και βιώσιμη οικονομία μέσα από Καθολικές Βασικές Υπηρεσίες».

Ειδικότερα, ο κ. Κόκκαλης στην τοποθέτησή του στη συζήτηση, η οποία αποτελεί μέρος του συνεδρίου του ΕΚ «Beyond Growth», σημείωσε ότι «όπως είναι πλέον ολοφάνερο, το οικονομικό μας μοντέλο και ιδιαίτερα η ύστερη νεοφιλελεύθερη ποικιλία του, η επιδίωξη άπειρης ανάπτυξης που βασίζεται στην αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την αλόγιστη καύση ορυκτών καυσίμων έχει κανιβαλίσει τα δίδυμα θεμέλια της ανθρώπινης προόδου, έναν υγιή πλανήτη και έναν ισχυρό κοινωνικό ιστό». Επίσης, υπογράμμισε ότι «κρίσεις που βλέπουμε αποκαλύπτουν την επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε θεμελιωδώς και συστημικά τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, τον τρόπο δράσης μας». «Χρειαζόμαστε ταχεία στροφή προς ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικό μοντέλο που διασφαλίζει την ευημερία των ανθρώπων» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καθοδηγεί το έργο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς αυτή την κατεύθυνση». Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Πέτρος Κόκκαλης, για να γίνει κάτι τέτοιο, η μετάβαση πρέπει να γίνει για όλους.

«Η ιδέα των καθολικών βασικών υπηρεσιών γίνεται κεντρική: Η μετάβαση σε μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία απαιτεί καθολική πρόσβαση στα βασικά αγαθά της ζωής: τι χρειάζεται ο καθένας για να ζήσει καλά, τώρα, αλλά και στο μέλλον. Μεταφορές, τρόφιμα, ενημέρωση και εκπαίδευση, δημοκρατία, υγειονομική περίθαλψη και στέγη», ανέφερε.

Τέλος, σημείωσε ότι «αυτό σημαίνει περισσότερα δημόσια αγαθά και καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες», καθώς και ότι «μπορούμε να ανθίσουμε μόνο εάν ενεργούμε με αλληλεγγύη».